του Τάσου Τσιφόρου

Εν αναμονή των τελικών απαντήσεων αλλά και της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών των εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διοργάνωση των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας, στο εσωτερικό του κόμματος βρίσκεται σε εξέλιξη μία διελκυστίνδα μεταξύ των υποψηφίων για την Προεδρία καθώς το πότε το κόμμα θα οδηγηθεί στις εκλογές αποτελεί παράμετρο που θα κρίνει το αποτέλεσμα.

Ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε εκ νέου χθες, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τη διεξαγωγή των εκλογών στις 13 Δεκεμβρίου άλλως, όπως είπε, τίθεται σε κίνδυνο η ενότητα του κόμματος. Υπέρ της 13ης Δεκεμβρίου, αλλά σε σαφώς πιο χαμηλούς τόνους όπως έπραξε από το φιάσκο της 22 Νοεμβρίου, κινείται και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Στον αντίποδα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει να προκρίνει την μετάθεση της διαδικασίας προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως η διαδικασία αλλά και με τη σκέψη ότι η πάροδος του χρόνου, έστω για τρεις εβδομάδες, θα συμβάλλει έτσι ώστε να περιοριστεί η δυσφορία των πολιτών για την εικόνα του κόμματος το τελευταίο διάστημα και, συνεπώς, οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι θα αποφασίσουν, ξανά, να στηρίξουν στις κάλπες.

Από την πλευρά του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη η θέση διατυπώνεται, περίπου, ως εξής: «δεν πιέζουμε για άμεση διεξαγωγή, δεν μας ενοχλούν και οι κάλπες στις 13 Δεκεμβρίου». Αν, πάντως, συνυπολογιστεί ότι πολλοί εκ των υποστηρικτών του κ. Μεϊμαράκη εκτιμούν ότι ο χρόνος κυλά εις βάρος του κ. Τζιτζικώστα, συνάγεται εύλογα το συμπέρασμα ότι προτιμάται ο Ιανουάριος από το Δεκέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του κ. Μεϊμαρακη, Θοδ. Αμπατζόγλου, απέχει από τις εργασίες της ΚΕΦΕ, αφήνοντας τις όποιες αποφάσεις να ληφθούν... ερήμην του.

Το ερώτημα είναι, ωστόσο, τί θα γίνει εάν όντως σήμερα ή αύριο ανακοινωθεί ως ημερομηνία εκλογών κάπου εντός Ιανουαρίου. Θα υπάρξει κίνηση βουλευτών για ρήξη με το κόμμα; Είναι κάτι που συζητείται στο εσωτερικό, στον απόηχο και των σεναρίων που θέλουν, ούτως ή άλλως, την ενότητα της παράταξης να δοκιμάζεται. Πιο πιθανό, ωστόσο, μοιάζει το ενδεχόμενο η πλευρά του κ. Τζιτζικώστα να διεκδικήσει μία συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογής, προκειμένου να μην αφήσει το ζήτημα να σέρνεται και να μην επιλέξει, σε αυτή τη συγκηρία, τη ρήξη.

Άλλωστε, περιθώρια και αφορμές έντασης στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν. Ακόμη και το ζήτημα των ασφαλιστικών μέτρων και της αγωγής προς την Infosolutions, αποτελεί αιτία πολέμου καθώς η πλευρά του κ. Ευ. Μεϊμαράκη κάνει λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών. Ο κ. Μεϊμαράκης ζητά την υποβολή μήνυσης προκειμένου η δικαιοσύνη να διερευνήσει τις ευθύνες για το φιάσκο και να μην περιοριστεί σε μία αστική διαφορά. Και στις ευθύνες αυτές ο τέως Πρόεδρος του κόμματος εντάσσει και ουκ ολίγα κομματικά στελέχη, όχι της δικής του επιρροής ή επιλογής...