της Άρτεμις Παραδείσου

Θεωρία συνωμοσίας ή αξιόπιστη ανάλυση;  Η ουσία είναι ότι στα πηγαδάκια βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στη Βουλή όσο και τη Κουμουνδούρου, παίρνουν και δίνουν οι «πληροφορίες» για μυστικές συναντήσεις εκδοτών, επιχειρηματιών και πολιτικών στα σαλόνια της «Λέσχης Αθηνών». Πίσω από τις βαριές πόρτες του κλειστού κλαμπ εκτιμούν ότι βρίσκονται οι πρωταγωνιστές που επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης. Για την ακρίβεια, θεωρούν ότι στόχος τους είναι να επαναληφθεί το σενάριο του 2011, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου υποχρεώθηκε να παραδώσει στον Λουκά Παπαδήμο.

Στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους τα κυβερνητικά στελέχη προσδιορίζουν, μάλιστα, ως πρωταγωνιστές εκδότες και επιχειρηματίες που ελέγχονται για τα δάνεια που έχουν πάρει. «Δε φοβούνται απλά ότι θα χάσουν τα κανάλια τους, φοβούνται ότι θα μπουν φυλακή από τους ελέγχους που κάνει η κυβέρνηση» λένε χαρακτηριστικά. Ένα τέτοιο πηγαδάκι σχηματίστηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από το Λεκανοπέδιο να κάνει ένα ακόμη βήμα, που θορύβησε τους συνομιλητές του: «Τα συμφέροντα μιλούν ήδη και με δικά μας στελέχη»! Βέβαια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι «θεωρία συνωμοσίας χωρίς Εφιάλτη δε γίνεται». Δένει καλύτερα, άμα υπάρχει και «προδότης».

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωταγωνιστής της συγκεκριμένης συζήτησης είχε και άλλες ενδιαφέρουσες «πληροφορίες». Ότι «έγινε μια μεγάλη κουβέντα το απόγευμα της Παρασκευής, αφού είχαν κλείσει τις εφημερίδες», πως «συμμετείχαν μέχρι και πολιτικοί συντάκτες με ραδιοφωνικές εκπομπές, για να έχουν τη γραμμή» και άλλα πολλά. Οι σχετικές συζητήσεις εξυπηρετούν το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο και το ίδιο εξέδωσε μετά το ναυάγιο της συνάντησης των αρχηγών μία ανακοίνωση σε αυτό το μήκος κύματος. Βλέπετε, πάντα βολεύει όσους κυβερνούν ένας αόρατος εχθρός ή ένας αποδιοπομπαίος τράγος με χειροπέδες και όλα τα σχετικά.

Επί της ουσίας, πάντως, η κυβέρνηση απορρίπτει το σενάριο της οικουμενικής, που θεωρεί ότι είναι στόχος των συμφερόντων, και επιμένει στην ανάγκη διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.