Στην αντεπίθεση περνάει η Ελλάδα, σύμφωνα με το Reuters, απαντώντας στα δημοσιεύματα και τις πιέσεις ευρωπαίων αξιωματούχων να εγκαταλείψει η χώρα μας τη συνθήκη Σένγκεν, εξαιτίας της αδυναμίας της να ελέγξει την εισροή μεγάλου αριθμού μεταναστών στην Ευρώπη. 

Το πρακτορείο αναφέρεται στο δημοσίευμα των Financial Times, καθώς και στην πρόταση του σλοβάκου πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο, ενώ υποστηρίζει ότι διπλωμάτες έχουν μελετήσει ανεπίσημα ένα σχέδιο για έξοδο χωρών από τη Σένγκεν, σε μια συμβολική κίνηση που δεν θα βοηθούμε στο πρόβλημα της μετανάστευσης. 

«Δεν λέγεται επισήμως, αλλά υπάρχει πίεση» δηλώνει ο έλληνας υπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας, σύμφωνα με το Reuters, διαψεύδοντας το δημοσίευμα των Financial Times ότι αρνήθηκε να παραλάβει συσκευές, οι οποίες αναμεταδίδουν τα στοιχεία των προσφύγων που έχουν ταυτοποιηθεί στα υπόλοιπα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτά είναι πολύ συχνά ψέματα για την Ελλάδα ... Αυτό το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών προς τη χώρα μας είναι άδικο», είπε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, παρά το γεγονός ότι η αδύναμη διοίκηση της Ελλάδας έχει δεχθεί περισσότερους από 700.000 πρόσφυγες αυτό το έτος, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι εξοργισμένοι από την άρνηση της Αθήνας να δεχθεί τη βοήθεια από τη Frontex, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ, όπως επίσης και από την αποτυχία της κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς χορήγησης ασύλου. 

Μάλιστα, κατά το δημοσίευμα -το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες-, οι υπουργοί Εσωτερικών που θα συναντηθούν την Παρασκευή, πρόκειται να απευθύνουν σαφή προειδοποίηση στην Ελλάδα, ότι θα ληφθούν δραστικά μέτρα εάν η κυβέρνηση δεν αναλάβει δράση για το ζήτημα πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. 

Η προειδοποίηση «αναστολής συμμετοχής» έχει εξάλλου απευθυνθεί ήδη στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, μεταξύ άλλων και με την επίσκεψη, στην Αθήνα, του Zαν Άσελμπρον, υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ.