current views are: 12

3 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση04:56

Η κυβέρνηση μπλέκει τις γραμμές της για τη Σένγκεν και ο Αβραμόπουλος προειδοποιεί

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τα σενάρια περί αποβολής της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σένγκεν λόγω τη στάσης της στο προσφυγικό αναζωπυρώθηκαν , με αφορμή δημοσίευμα των Financial Times. Η διπλή αντίδραση της κυβέρνησης ήταν μουδιασμένη και αντικρουόμενη, την ώρα που χθες ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος με μία δήλωση – προειδοποίηση διαμήνυσε πως η κυβέρνηση έχει χρόνο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου.

Δημοσίευση 04:56’

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τα σενάρια περί αποβολής της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σένγκεν λόγω τη στάσης της στο προσφυγικό αναζωπυρώθηκαν , με αφορμή δημοσίευμα των Financial Times. Η διπλή αντίδραση της κυβέρνησης ήταν μουδιασμένη και αντικρουόμενη, την ώρα που χθες ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος με μία δήλωση – προειδοποίηση διαμήνυσε πως η κυβέρνηση έχει χρόνο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τα σενάρια περί αποβολής της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σένγκεν λόγω τη στάσης  της στο προσφυγικό αναζωπυρώθηκαν , με αφορμή δημοσίευμα των Financial Times. Η διπλή αντίδραση της κυβέρνησης ήταν μουδιασμένη και αντικρουόμενη, την ώρα που χθες ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος με μία δήλωση – προειδοποίηση διαμήνυσε πως η κυβέρνηση έχει χρόνο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου.

Τα σενάρια για τη δημιουργία μίνι ζώνης του Σένγκεν με τη συμμετοχή βορειοευρωπαϊκών χωρών άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Ευρώπη, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση είχε δείξει και ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή. Ωστόσο το προχτεσινό δημοσίευμα των Financial Times που επικαλούνταν Ευρωπαίους διπλωμάτες, πήγε πολλά βήματα πιο πέρα.

«Αρκετοί Ευρωπαίοι υπουργοί και αξιωματούχοι βλέπουν την απειλή για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν, ως το μόνο μέσο για να πείσουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εφαρμόσει τις υποσχέσεις του και να ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, που ανέφερε πως την Παρασκευή, κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ θα απευθυνθεί σαφής προειδοποίηση ότι θα ληφθούν «δραστικά μέτρα», εάν η κυβέρνηση δεν αναλάβει δράση για το προσφυγικό πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση μπλέκει τις γραμμές της

Επισήμως, το Μέγαρο Μαξίμου δια της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη έσπευσε να τονίσει –εκδίδοντας μάλιστα ανακοίνωση σε ημέρα απεργίας των δημοσιογράφων-  πως δεν έχει τεθεί κανένα θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, και χαρακτήρισε μάλιστα το δημοσίευμα των FT, «αναληθές».

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «η χώρα υλοποιεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις», δηλαδή, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης – των λεγόμενων hot spots- την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων.

Πτυχές του δημοσιεύματος έσπευσε να διαψεύσει και ο καθ ύλην αρμόδιος, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος ωστόσο – και εν αντιθέσει με την κ. Γεροβασίλη-  παραδέχτηκε στο πρακτορείο Reuters ότι «δεν λέγεται επισήμως, αλλά υπάρχει πίεση».

Η δήλωση – προειδοποίηση του Αβραμόπουλου

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά η δήλωση – προειδοποίηση του επίτροπου Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης της Κομισιόν, Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Καθημερινή, ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως το σενάριο περί εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν είναι υπαρκτό.  

Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε επίσης ότι «η άμεση και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων σε πρόσφατα συμβούλια, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από όλα τα Κράτη – Μέλη θα ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων αλλά και θα επαναφέρει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορα, όπου μη ταυτοποιημένοι μετανάστες προσπαθούν να συνεχίσουν τη πορεία τους προς τα βόρεια». Διευκρίνισε μάλιστα ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων» και πρόσθεσε:

Μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα βάλει τέλος στις θεωρίες, είτε περί κατάρρευσης της ζώνης Σένκγεν, είτε περί εξόδου της χώρας από αυτή.

Οι βασικές ενστάσεις των Ευρωπαίων, εστιάζονται σύμφωνα με τους FT στην άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί βοήθεια της Frontex για τη φύλαξη των συνόρων με ΠΓΔΜ και Τουρκία, αλλά και στην απροθυμία της να ζητήσει ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες, όπως επίσης και στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην αλλαγή του καθεστώτος χορήγησης ασύλου. Επίσης οι ευρωπαίοι διατυπώνουν κατηγορίες ότι η κυβέρνηση δεν υλοποίησε τη δέσμευσή της να πραγματοποιεί τρεις πτήσεις την ημέρα για την μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλες χώρες.

Σε κάθε περίπτωση, δύο κρίσιμες συνεδριάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο περιμένουν την κυβέρνηση το αμέσως προσεχές διάστημα. Το αυριανό συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και η Σύνοδος Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου. 


σχετικα αρθρα