Δεύτερη γενική απεργία σήμερα, μέσα σε μόλις είκοσι μέρες, με κυβέρνηση νεοεκλεγμένη και Πρωθυπουργό που να έχει κερδίσει τις τρεις πρόσφατες αναμετρήσεις. Ε, δεν το λες και συνηθισμένο… Αν δεν μας απατά η μνήμη μας, πρώτη φορά συμβαίνει. Αν μας απατά, άντε να ξανάγινε άλλη μια φορά. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαδηλώσει και σήμερα διαμαρτυρόμενος για τα μέτρα της κυβέρνησης, για «να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα». Αυτό συμβαίνει δεύτερη φορά, σίγουρα! 

Το ασφαλιστικό- κεντρικό θέμα της σημερινής απεργίας, μην ξεχνιόμαστε- στοιχειώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, το Μαξίμου και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Δύσκολα ξεχνάει κανείς ότι η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί (ως αντιπολίτευση) την επαναφορά της 13ης σύνταξης και λίαν προσφάτως την προστασία όλων των συντάξεων. 

Σήμερα, ο Πρωθυπουργός βλέπει ότι είναι αναγκασμένος να προτείνει μείωση των αποδοχών των συνταξιούχων- αυτό έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους- δανειστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα με το αν διαδηλώνει, είναι αναγκασμένος να στηρίξει τις κυβερνητικές αποφάσεις- οι βουλευτές του κόμματος θα κληθούν να τις στηρίξουν. Έστω και αν ορισμένοι γκρινιάζουν ότι, αργά αλλά σταθερά, η διακυβέρνηση μετακινεί το κόμμα προς τα δεξιά. 

Στο δρόμο αυτό, όπως διαπιστώσαμε και πρόσφατα με τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βαδίσει μόνος. Ή ορθότερα μόνο με τον κυβερνητικό του εταίρο, τους ΑΝΕΛ. Σύσσωμη η αντιπολίτευση θα βρεθεί απέναντι και θα «πυροβολεί», μιας και πιστεύει ότι είναι τρελό να επωμιστεί ένα βάρος που δεν της αναλογεί και το οποίο θα τη φθείρει πολιτικά.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο Αλέξης Τσίπρας, θα επιχειρήσει να πείσει ότι ο φαύλος κύκλος της λιτότητας και των σκληρών μέτρων οδεύει προς το τέλος του και  ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που θα αποτελέσει την αφετηρία για την έξοδο από την κρίση, τη στροφή στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.  Θα ασκήσει σκληρή κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αποδίδοντας τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Και θα υπογραμμίσει ότι η δική του κυβέρνηση έχει όραμα και στόχους. Μέχρι στιγμής, στις πρόσφατες στιγμές, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πείσει τους ψηφοφόρους. Τώρα;