Στο σημερινό δελτίο τύπου και στην έκτακτη ενημέρωση των δημοσιογράφων στις 14:00 το μεσημέρι παρέπεμψε το newpost.gr ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σχετικά με την Κυβερνητική διγλωσσία που προέκυψε ανάμεσα στις δηλώσεις του και εκείνες της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη για τις πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα να εγκαταλείψει τη ζώνη Σένγκεν

Η Ελλάδα εμφανίζεται έναντι των εταίρων της ως ο κακός μαθητής και στο ζήτημα των προσφύγων. Οι Ευρωπαίοι μας επικρίνουν στο θέμα της διαχείρισης και μας καταλογίζουν ανικανότητα διαφύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων. Αξιωματούχοι των Βρυξελλών, εκτιμούν ότι οι πιέσεις άρχισαν να γίνονται ακόμα εντονότερες από τη στιγμή που δεν αποδεχτήκαμε την ενισχυμένη συνεργασία με την Frontex. Ωστόσο διευκρινίζουν στο newpost ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Το θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις όταν η Ολλανδική Κυβέρνηση εισηγήθηκε τη δημιουργία ζώνης μίνι Σένγκεν, η πρόταση πάντως απερρίφθη από όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας. Μπορεί όμως η απειλή για έξοδο κάποιας χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν να πάρει σάρκα και οστά; Όπως διευκρίνισε στο newpost η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ, καμία χώρα δεν γίνεται να εκδιωχθεί από τη ζώνη Σένγκεν, παρά μόνο να αποχωρήσει οικειοθελώς. Όπως μας είπε η ένταξη στη συγκεκριμένη συνθήκη αποτελεί μεγάλη επιτυχία για κάποια χώρα και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θέλει και δεν πρέπει να προχωρήσει σε μια διαδικασία εξόδου. 

Πάντως και χθες στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ελλάδα συγκέντρωσε τα πυρά μεγάλου αριθμού Ευρωβουλευτών που κατηγόρησαν τη χώρα μας ότι δεν κάνει τη δουλειά της και δεν προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Η Κυβερνητική  Εκπρόσωπος πάντως σε ανακοίνωση της διευκρινίζει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις προσφυγικές ροές και προχωρά στη δημιουργία των Hot Spots.