Την πρόθεσή της για επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για δύο χρόνια εκφράζει η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εσωτερικό της έγγραφο, την ώρα που τα δημοσιεύματα που θέλουν την Ελλάδα να αντιμετωπίζει ενδεχόμενη αποβολή από τον χώρο Σένγκεν δίνουν και παίρνουν. Από την πλευρά της, ωστόσο, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει αναληθή τα εν λόγω δημοσιεύματα.

Στο έγγραφο με τίτλο «Η ακεραιότητα της Συνθήκης Σένγκεν» η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ προτείνει την άμεση αποστολή επιχειρησιακής ομάδας της FRONTEX στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και την ανάπτυξη ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα με τρίτες χώρες (rapid border intervention teams - (RABITs), ιδιαίτερα στα Βαλκάνια.

Διαβάστε ολόκληρο το έγγραφο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ

Παράλληλα, στο έγγραφο που έχει αποδέκτη την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της Ε.Ε. (COREPER) και το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο, γίνεται αναφορά σε «αδυναμία ορισμένων κρατών μελών να διαφυλάξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.» και επισημαίνονται τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τη διασφάλιση του κεκτημένου του χώρου Σένγκεν.

Πιο αναλυτικά, η Προεδρία καλεί το Συμβούλιο να εξετάσει τέσσερα σημαντικά ζητήματα για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και η τρομοκρατική απειλή:

  • Η καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη σε περίπτωση επαναφοράς ελέγχων στα σύνορά τους
  • Η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων
  • Η αύξηση των ελέγχων για να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση
  • Η αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων σε ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα.

Δραματική έκκληση Άσελμπορν

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της Ε.Ε για θέματα μετανάστευσης και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν επιχείρησε σήμερα να ρίξει τους τόνους λέγοντας ότι οι ελληνικές αρχές «ενισχύουν τη συνεργασία τους με τις υπηρεσίες της Ε.Ε για τον καλύτερο έλεγχο των προσφυγικών ροών».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο Άσελμπορν, παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν ακόμη προβλήματα», αλλά όπως είπε «υπάρχουν βελτιώσεις» και αναφερόμενος στο σημερινό και αυριανό Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες και τη σχετική έκθεση της Κομισιόν σημείωσε ότι «ως την Παρασκευή, έχουμε ακόμη (...) μερικές ημέρες για να δείξουμε ότι η Ελλάδα σημειώνει προόδους».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν μιλούν στις Βρυξέλλες για την Σένγκεν και την Ελλάδα, για να αποκλείσουν την Ελλάδα από την Σένγκεν», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε σχόλια που έκανε το Σαββατοκύριακο ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.

Γεροβασίλη: Δεν έχει τεθεί ζήτημα εξόδου από τη Σένγκεν

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της, με δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις κάνοντας λόγο για ευρωπαϊκούς κύκλους που αναπαράγουν το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα.

Με ανακοίνωσή της η κυρία Γεροβασίλη σημειώνει ότι «στο πλαίσιο της Ε.Ε ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ωστόσο αναπαράγονται αναληθή δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε αυτό, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών».

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, «η χώρα υλοποιεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις», αλλά «δυστυχώς υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς. Οι ίδιοι κύκλοι αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν. Και δυστυχώς, κάποιοι στην Ελλάδα υιοθετούν άκριτα αυτές τις προσεγγίσεις».

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στο Reuters είχε δηλώσει «δεν λέγεται επισήμως, αλλά υπάρχει πίεση». «Αυτά είναι πολύ συχνά ψέματα για την Ελλάδα ... Αυτό το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών προς τη χώρα μας είναι άδικο», είπε.

Δραματική παρέμβαση Αβραμοπόπουλου

Δραματική παρέμβαση για το θέμα αυτό έκανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, όπου το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ για την Ελλάδα.

Ο έλληνας επίτροπος, σε δηλώσεις του στην Καθημερινή, τόνισε ότι «η άμεση και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων σε πρόσφατα συμβούλια, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από όλα τα Κράτη Μέλη θα ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων αλλά και θα επαναφέρει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορα, όπου μη ταυτοποιημένοι μετανάστες προσπαθούν να συνεχίσουν τη πορεία τους προς τα βόρεια».

Διευκρίνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων».

«Μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας» ξεκαθάρισε, προσθέτοντας: «Eίμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα βάλει τέλος στις θεωρίες, είτε περί κατάρρευσης της ζώνης Σένκγεν, είτε περί εξόδου της χώρας από αυτή».