Σε συμφωνία καταλήγουν η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, για την καταβολή της πέμπτης δόσης του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ, με τη σύνταξη του τελικού κειμένου να πραγματοποιείται. «Τα κλείσαμε όλα, παίρνουμε τη δόση» είναι η πληροφορία που έδωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. «Έκλεισε το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων και τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου και γράφονται τα κείμενα» ανέφερε η πηγή.

Ένα από τα σημεία συζήτησης ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν και η μείωση των ποσοστών του ΦΠΑ, με το υπουργείο Οικονομικών να την αρνείται, σύμφωνα με κύκλους του.

Υπενθυμίζεται ότι η πέμπτη δόση έχει ύψος 12 δισ. ευρώ. Παράλληλα, στη Βιέννη θα συνεδριάσει τελικώς την Τετάρτη η Οικονοµική και ∆ηµοσιονοµική Επιτροπή (EFC) της ΕΕ, το υπηρεσιακό Eurogroup στο οποίο συμμετέχουν συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης. Η συνεδρίαση αυτή θα έχει αντικείμενο τη χρηματοπιστωτική κατάστση της Ελλάδας και ενδεχόμενες νέες αρωγές προς τη χώρα, στη βάση του «σχεδίου» εισήγησης της τρόικας.

Νωρίτερα, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την Αθήνα είναι σε καλό δρόμο και θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, υπογράμμισε τη δυσκολία και τις σκληρές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την τρόικα, κάνοντας λόγο για «μακρύ αγώνα διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι τίποτα δεν θα μας χαριστεί και είναι «δικό μας θέμα οι τομές και αλλαγές που χρειάζονται και αυστηρή προσήλωση στόχους για καλύτερα αποτελέσματα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις απάντησε ότι δεν πρέπει να καλλιεργούνται προσδοκίες καθώς συνεχίζεται η διαπραγμάτευση και πρόσθεσε πως «για να συζητάμε την πέμπτη δόση σημαίνει ότι, έχοντας πάρει τις τέσσερις προηγούμενες, κάναμε πολλά».

Ο κ. Πεταλωτής απάντησε στην κριτική ότι απέτυχε η πολιτική του Μνημονίου λέγοντας ότι «όχι μόνο δεν αποτύχαμε, αλλά η ύφεση ρηχαίνει και εμφανίζονται θετικά σημάδια». «Οι ξένοι λένε ότι δεν αποτύχαμε αλλά να πάμε πιο γρήγορα» πρόσθεσε.

Πηγή:  To Bήμα-newpost.gr