ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας: Η Ευρώπη δεν θέτει θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 3 Δεκεμβρίου 2015, 14:59 / Ανανεώθηκε 3 Δεκεμβρίου 2015, 15:19
Μουζάλας: Η Ευρώπη δεν θέτει θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν
Facebook Twitter Whatsapp

Στη διαβεβαίωση πως δεν τίθεται τουλάχιστον σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέμα εξόδου της Ελλάδα από τη συνθήκη του Σένγκεν, προχώρησε από το βήμα της βουλής, ο αρμόδιος υπουργός για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στη διαβεβαίωση πως δεν τίθεται τουλάχιστον σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέμα εξόδου της Ελλάδα από τη συνθήκη του Σένγκεν, προχώρησε από το βήμα της βουλής, ο αρμόδιος υπουργός για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση δια των Ανδρέα Λοβέρδου και Γιάννη Βρούτση, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους και κάλεσαν τη κυβέρνηση να είναι προσεκτική στη διαχείριση του ζητήματος.

Πιο αναλυτικά, ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως υπάρχουν συγκεκριμένες χώρες μέσα στην Ευρώπη (κατονόμασε την Ουγγαρία) που θέτουν το ζήτημα της εξόδου από την Σένγκεν, στις συζητήσεις που γίνονται.

Ωστόσο, όπως εξήγησε άλλες ισχυρές χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία είναι αντίθετες σε τέτοιου είδους σχεδιασμός. «Είναι λάθος να λέμε ότι η Ευρώπη συζητάει ένα τέτοιο θέμα. Υπάρχουν κάποιες χώρες που προσπαθούν να το δημιουργήσουν. Όμως οι εισηγήσεις αυτές δεν είναι θέσεις της ΕΕ», σημείωσε ο κ. Μουζάλας και κάλεσε τα κόμματα να σταθούν ενωμένα απέναντι σε αυτό το ζήτημα.

Νωρίτερα, είδε το φως της δημοσιότητας εσωτερικό έγγραφο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο εκφράζεται η πρόθεση να επανέλθουν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα για δύο χρόνια

Το εσωτερικό έγγραφο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ

Πιο αναλυτικά, η Προεδρία καλεί το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών να εξετάσει τέσσερα σημαντικά ζητήματα για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και η τρομοκρατική απειλή:

  1. Η καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη σε περίπτωση επαναφοράς ελέγχων στα σύνορά τους
  2. Η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων
  3. Η αύξηση των ελέγχων για να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση
  4. Η αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων σε ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα.

«Στην Ειδομένη θα δοθεί λύση»

Ακόμα, ο κ. Μουζάλας περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα διάφορα hot spots, λέγοντας πως υπάρχουν καθυστερήσεις (ειδικά στη Σάμο), οι οποίες όμως μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη θα έχουν λυθεί.

Έκανε δε ειδική αναφορά στην Ειδομένη, λέγοντας πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πρέπει να αλλάξει. «Πρέπει να δούμε πως θα συμβεί αυτό χωρίς τη χρίση βίας με τη βοήθεια της αστυνομίας», είπε και πρόσθεσε πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. «Θα δοθεί λύση» διαβεβαίωσε. Ο κ. Μουζάλας κατηγόρησε την Frontex για τη στάση της, υπογραμμίζοντας πως επιχείρησε να προχωρήσει σε ενέργειες που δεν προβλέπονται όπως έλεγχοι και κοινές περιπολίες στα σύνορα με τα Σκόπια.

Επιπλέον, χαρακτήρισε ψευδή τα όσα γράφουν για το επίμαχο ζήτημα στο δημοσίευμά τους οι Financial Times, αλλά και τη λύπη του για την αναπαραγωγή τους σε ελληνική εφημερίδα.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε αν υπάρχει όντως πρόταση για αποβολή της χώρας από τη Σένγκεν, ζητώντας καθαρές απαντήσεις από τον υπουργός. Αναρωτήθηκε μάλιστα που θα βρεθούν τα χρηματα για την κάλυψη των αναγκών της Μεταναστευτικής πολιτικής.

«Μας δημιουργήσατε ανησυχία και δεν μας καθησυχάσατε», είπε από την πλευρά της ΝΔ, ο κ. Βρούτσης εξηγώντας πως το ζήτημα έχει ανοίξει για την Ευρώπη. « Το ζήτημα αυτό είναι εθνικό. Καταθέτουμε την έντονη ανησυχία μας και ζητούμε το σχέδιό σας», είπε.