Νέα προειδοποίηση αυτή τη φορά, όπως φαίνεται με βασικό αποδέκτη την ΕΕ, από τον Ευρωπαίο επίτροπο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Δημήτρη Αβραμόπουλο, να τονίζει ότι «το τέλος της Συνθήκης Σένγκεν θα σήμαινε και την αρχή του τέλους της Ευρώπης». 

Ο κ. Αβραμόπουλος, στον απόηχο των δημοσιευμάτων, διαρροών από την ΕΕ, αλλά και της έντονης συζήτησης που ξεκίνησε μετά το δημοσίευμα των FT περί ενδεχόμενης αποβολής της Ελλάδας από τη Σένγκεν, επισημαίνει, με νέες του δηλώσεις σήμερα, ότι «οι χώρες πρέπει να σταματήσουν το παιχνίδι της αμοιβαίας επίρριψης ευθυνών. Υπάρχει μόνο το «εμείς» και το «μαζί» εδώ». 

Όπως είπε, «μπορούμε να κινηθούμε μπροστά και να ανταποκριθούμε στη προσφυγική κρίση​ μόνο όταν όλοι αναλάβουμε τις ευθύνες μας» και υπογράμμισε ότι «έχουμε ρίξει τους τοίχους και τους φράχτες και διαπιστώνουμε τώρα ότι κάποιοι τους υψώνουν ξανά. Οι τοίχοι ή οι φράχτες δεν θα σταθούν εμπόδιο στους ανθρώπους  που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές καταφύγιο».

«Άλλωστε», συνέχισε, «δεν θα έπρεπε κανένας τοίχος ή φράχτης να τους εμποδίσει»  για να τονίσει ότι «αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι εχθροί μας, και εμείς δεν είμαστε μια Ευρώπη-φρούριο».

Εξάλλου, είπε, «πρόκειται για ανθρώπους που αναζητούν προστασία, και έχουμε ηθική και νομική υποχρέωση να τους την προσφέρουμε.

Χρειαζόμαστε σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών στη πράξη, όπως αυτές αποτυπώνονται στο δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης και στη Συνθήκη Σένγκεν. Την οποία Συνθήκη κάποιοι αμφισβητούν, είτε άκριτα είτε με κρυφές σκέψεις», κατέληξε.

Χθες ο Δ. Αβραμόπουλος άφησε να εννοηθεί πως το σενάριο περί εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν είναι υπαρκτό.  Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε επίσης ότι «η άμεση και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων σε πρόσφατα συμβούλια, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από όλα τα Κράτη - Μέλη θα ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων αλλά και θα επαναφέρει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορα, όπου μη ταυτοποιημένοι μετανάστες προσπαθούν να συνεχίσουν τη πορεία τους προς τα βόρεια».