current views are: 14

3 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση15:10

Μουζάλας: Η Ουγγαρία διακινεί σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Απαντήσεις σε όλα όσα γράφονται περί απειλής εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. 

Δημοσίευση 15:10’

Απαντήσεις σε όλα όσα γράφονται περί απειλής εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. 

Απαντήσεις σε όλα όσα γράφονται περί απειλής εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αν και ο Γιάννης Μουζάλας τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για το επίμαχο ζήτημα, αξίζει να σημειωθούν ορισμένες λεπτομέρειες που προέκυψαν από τη συνέντευξη Τύπου που διήρκησε περίπου 2 ώρες.

Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε ψευδή τα όσα γράφονται εδώ και μία εβδομάδα σε βάρος της χώρας μας. Τόνισε ότι τα σενάρια αυτά δεν διακινούνται από την Ευρώπη,  αλλά από την Ουγγαρία. Να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι μέλος της Σένγκεν και επιθυμεί διακαώς την ένταξη της, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, όπως επεσήμαναν στο newpost πηγές των Βρυξελλών.

Με αφορμή την Frontex, ο Υπουργός την κατηγόρησε για πολιτικά παιχνίδια όταν ζήτησε κοινές περιπολίες με Ελλάδα και Σκόπια. Απαντώντας στο εάν η χώρα μας αρνήθηκε ενισχυμένη συνεργασία, είπε ότι καταθέσαμε οδικό χάρτη και ζητούσαμε τη βοήθεια 1600 ανθρώπων της Frontex και μέχρι στιγμής μας έχουν διαθέσει 300. Όπως μας διευκρίνισε, με παρέμβαση του Αρμόδιου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, το ζήτημα με την Frontex θα λυθεί σύντομα. 

Ο Υπουργός τόνισε πως στη παρούσα φάση οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας για το προσφυγικό βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, καθώς η Άγκυρα ανταποκρίνεται άμεσα στα αιτήματα της Αθήνας. «Τα σύνορα της ευρώπης δεν είναι τρύπια», είπε ο Γιάννης Μουζάλας και επικαλέστηκε τις δηλώσεις της Μέρκελ κατά τη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, η οποία είπε ότι «στα σύνορα πάμε καλά».
 
Ο Γιάννης Μουζάλας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασία, από ασθενοφόρα μέχρι κουβέρτες για τα Hot Spots, που όπως είπε είναι ήδη έτοιμα στη Λέρο και την Κω, ενώ άλλα δύο φτιάχνονται από το Στρατό. 

Για την Ειδομένη ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, παραδέχτηκε ότι υπάρχει «πολύ σοβαρό πρόβλημα», το οποίο όπως είπε θα λυθεί μέσα σε 10 μέρες χωρίς χρήση βίας. Όπως είπε, όποιος πρόσφυγας επιθυμεί θα έρχεται στην Αθήνα για να υποβάλλει αίτηση Ασύλου.

Εν τω μεταξύ, ερώτηση για την Ειδομένη κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, στην οποία καταγράφει το οικονομικό πλήγμα για τη χώρα όσο παραμένει κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή, αλλά και την οργή των κατοίκων που βρίσκονται αντιμέτωποι με κλοπές.


σχετικα αρθρα