Την ύπαρξη πιέσεων για αναστολή της συνθήκης Σένγκεν παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

«Κάποιοι προσπαθούν να κλείσουν τα σύνορα στην Ευρώπη, σε αντίθεση με ό,τι δημόσια ισχυρίζονται οι ίδιοι». Σε αυτό το πλαίσιο συνέχισε πως «ασκούν πιέσεις σε τέτοιες κατευθύνσεις» αν και «η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί όλα όσα έχει συμφωνήσει, όλα όσα έχει αναλάβει σε διάφορες συνομιλίες και σε διάφορες συζητήσεις με τους εταίρους σε όλα τα επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά.

«Από την πλευρά μας, δεν μπαίνει τέτοιο θέμα. Αντιθέτως, διασπείρονται και διάφορες ανακρίβειες γύρω από όλο αυτό», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ενώ για δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δεν δέχεται τη FRONTEX στα σύνορα, είπε:

Η Ελλάδα έχει δεχτεί τη βοήθεια της FRONTEX. Δεν είναι αληθές λοιπόν, είναι εντελώς ανακριβές ότι η Ελλάδα δεν δέχεται τη βοήθεια της FRONTEX. Αλλά όχι στο επίπεδο κοινής φύλαξης των συνόρων. Σε επίπεδο καταγραφής.

Επεσήμανε δε πως «από όλα όσα έχουν ζητηθεί ως βοήθεια από την FRONTEX, σε αυτό το επίπεδο, δεν έχει στείλει ούτε το 1/10».

Για τη δήλωση του αρμοδίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου σχετικά με την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αναφορικά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι επιτάχυνση υπάρχει, θυμίζοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει ξοδέψει περίπου 1 δισ. ευρώ, εκτός προϋπολογισμού, για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές και έχει πάρει μόλις 30 εκατομμύρια ευρώ από την ευρωπαϊκή βοήθεια, εξαιτίας της γραφειοκρατίας.

Στο ερώτημα αν έχει γίνει κρούση άτυπα σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη Συνθήκη Σένγκεν, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «έχει γίνει συζήτηση για το θέμα της FRONTEX στα σύνορα. Εκεί, λοιπόν, στη Διάσκεψη που είχε γίνει για τα Δυτικά Βαλκάνια, υπήρχαν πιέσεις για την ανάπτυξη επιχείρησης της FRONTEX στα σύνορα. Πρόταση η οποία απερρίφθη, όμως. Τελικά συμφωνήθηκε, στην ίδια Διάσκεψη, να γίνει ένα Γραφείο που θα στελεχωθεί με υπαλλήλους της FRONTEX, που, όμως, θα έχουν αρμοδιότητα μόνο την ταυτοποίηση προσφύγων. Είναι απόφαση. Ακούστηκαν φωνές όσον αφορά στη FRONTEX. Η απόφαση την οποία τελικά και η χώρα μας υλοποιεί, όπως δεσμεύεται από τις αποφάσεις, είναι να δεχτεί τη βοήθεια της FRONTEX, σε επίπεδο ταυτοποίησης των προσφύγων. Από εκεί και μετά, υπάρχει αίτημα προς τη FRONTEX, για ενίσχυση και με στελέχη και με εξοπλισμό και με σκάφη, από τα οποία, έχουμε πάρει μόνο το 1/10».