Μετά τις πιέσεις για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, εξαιτίας της άρνησής της να συνεργαστεί με τη Frontex, η κυβέρνηση έσπευσε σήμερα μόλις να συμφωνήσει, την επέκταση των δραστηριοτήτων της στα σύνορα της χώρας με την ΠΓΔΜ, όπου η υπηρεσία θα βοηθήσει στην καταγραφή των προσφύγων. Η Frontex θα αποστείλειμ την ερχόμενη εβδομάδα, επιπρόσθετο προσωπικό στην Ελλάδα, όπως ζητούσε η Αθήνα. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας, οι ελληνικές αρχές και η Frontex θα πραγματοποιήσουν μια κοινή επίσκεψη το γρηγορότερο δυνατόν στα σύνορα με τα Σκόπια, για να επεξεργαστούν τις τεχνικές λεπτομέρειες της αποστολής.  

«Είναι κρίσιμο όλοι οι πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καταγράφονται κανονικά. Οι πρόσφυγες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα ελέγχονται και όσοι εντοπίζονται χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί σωστά θα καταγράφονται» ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγγέρι.

Σημειώνεται ότι η Frontex ήδη βοηθάει τις ελληνικές αρχές στην ταυτοποίηση και στην καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών. Η υπηρεσία διαθέτει αυτήν την στιγμή 195 άτομα προσωπικό στα ελληνικά νησιά.