Νέο πρόβλημα φαίνεται ότι έχει προκύψει με το Πόθεν Έσχες του Γιώργου Σταθάκη, μετά την υπόθεση του 1 εκατ. ευρώ που δεν είχε δηλωθεί. Αφορά στη συμπληρωματική δήλωση που υπέβαλε και στην οποία δήλωσε το 1 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και καταθέσεις και συμμετοχή σε ακίνητα που δεν είχε δηλώσει στην προηγούμενη «προβληματική».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, προέκυψε ότι υπάρχουν επίσης συμμετοχές σε ακίνητα και λογαριασμούς που δεν έχουν δηλώθει.

Ειδικότερα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι διαπιστώθηκε σημαντική διαφορά σε όσα είχε δηλώσει στο Πόθεν Έσχες του 2012 (για τη χρήση του 2011) σε σχέση με την τροποποιητική δήλωση που υπέβαλε στη συνέχεια. Το θέμα ανατέθηκε σε ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι θα διενεργήσουν περαιτέρω έλεγχο και αν χρειαστεί το άνοιγμα των λογαριασμών του υπουργού Οικονομίας, θα προχωρήσει κανονικά η διαδικασία, χωρίς να χρειάζεται νέα απόφαση της Επιτροπής. 

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, ανέφεραν ότι «δεν υπάρχει θέμα Σταθάκη» και θα γίνει ό,τι προβλέπει ο νόμος. 

Τι απαντάει ο υπουργός

Από την πλευρά του, υπουργός Οικονομίας απαντώντας στην απόφαση της Επιτροπής, αναφέρει πως οι λογαριασμοί για τους οποίους εγκαλείται «ήταν της μητέρας του με συνδικαιούχους τον ίδιο και τον αδερφό του». «Αυτό δηλώθηκε το 2013. Το 2014 είχα αποσυρθεί από τους λογαριασμούς» επεσήμανε.

Η απάντηση του κ. Σταθάκη:

Οι λογαριασμοί για τους οποίους εγκαλούμαι ήταν της μητέρας μου, με συνδικαιούχους τα δύο της παιδιά -εμένα και τον αδελφό μου. Αυτό δηλώθηκε το 2013. Το 2014 είχα αποσυρθεί από τους λογαριασμούς.

Ως προς τα ακίνητα, δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη όσων αφορά τα δικά μου. Ορισμένα αγροτικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση και στα οποία η σύζυγός μου δεν συμμετέχει σε ποσοστό περισσότερο του 3%, έχουν δηλωθεί κανονικά το 2013 και 2014.

Ποιοι άλλοι ελέγχονται

Εκτός από την υπόθεση Σταθάκη, επιπλέον 11 περιπτώσεις πρώην βουλευτών ελέγχονται γιατί δεν προσήλθαν να καταθέσουν Πόθεν Έσχες

Επίσης, ο έλεγχος έβγαλε 8 περιπτώσεις υπόχρεων που δεν υπέβαλαν καθόλου δήλωση, παρά τις κλήσεις της επιτροπής.

Άλλη περίπτωση αφορά σε νυν βουλευτή, ο οποίος δεν είχε κάνει δήλωση για τη χρήση του 2012 και όταν μετά την κλήση κατέθεσε αποδείχθηκε «θέμα φορολογικού περιεχομένου», το οποίο πρέπει να ελεγχθεί.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο καταλόγισε στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννη Ανθόπουλο, ποσό ύψους  1.850.000 ευρώ πουα θα πρέπει να επιστρέψει. 

Έλέγχεται, επίσης, άλλο ένα πρόσωπο για ποσό 150.000 ευρώ

Όσον αφορά την υπόθεση Φλαμπουράρη, ανατέθηκε κατά προτεραιότητα ο έλεγχος και της αρχικής και της τροποποιητικής του δήλωσης στους ορκωτούς λογιστές. 

Επί τάπητος στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες θα τεθούν οι υποθέσεις του Αλέξη Μητρόπουλου, του Σταύρου Παπασταύρου και του Γκίκα Χαρδούβελλη