Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης για το θέμα της αποτέφρωσης νεκρών που εδώ και χρόνια παραμένει άλυτο στη χώρα μας και έτσι η αποτέφρωση νεκρών γίνεται σε γειτονικές χώρες, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του παρότι η σχετική δημόσια συζήτηση έχει ξεκινήσει ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και παρά το γεγονός ότι το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο θεωρείται πλέον ολοκληρωμένο, εντούτοις σε ολόκληρη την επικράτεια δεν υπάρχει ούτε ένα αποτεφρωτήριο, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται, οι Έλληνες πολίτες που αποφασίζουν την καύση των νεκρών τους, σε μια δύσκολη για αυτούς στιγμή.
 
Σήμερα, προσθέτει, παρότι υπάρχει θεσμοθετημένο νομικό πλαίσιο (ν.3448/2006, όπως συμπληρώθηκε από το ν. 4277/2014, αλλά και από σχετική Υπουργική Απόφαση της παρούσας κυβέρνησης), το οποίο επιτρέπει στους Δήμους να κατασκευάζουν αποτεφρωτήρια, εξακολουθεί να μην υπάρχει ούτε μια τέτοιου τύπου υποδομή σε ολόκληρη την Επικράτεια, κυρίως κατόπιν ιδεοληπτικών θρησκευτικών πιέσεων, αλλά και αμιγώς οικονομικών και συντεχνιακών συμφερόντων. Ως εκ τούτου, οι Έλληνες πολίτες που αποφασίζουν την καύση των νεκρών τους δυσχεραίνονται δυσανάλογα, σε μια αξιακά θεμελιώδη επιλογή τους, δεδομένου ότι τέτοιου τύπου κοινωνικές υπηρεσίες παρέχονται, μόνο εκτός συνόρων.
 
Ο βουλευτής αναφερόμενος σε ρεπορτάζ του BBC στέκεται στο πρόβλημα χιλιάδων, οικονομικά αδύναμων Ελλήνων, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στο κόστος ταφής, αλλά και διατήρησης των οστών των αγαπημένων τους προσώπων σε οστεοφυλάκια, λόγω του υψηλού τιμήματος που συνεπάγονται αυτού του τύπου οι κοινωνικές υπηρεσίες. «Αποτέλεσμα αυτής της δραματικής κατάστασης είναι τα οστά να καταλήγουν ανωνύμως σε «χωνευτήρια», εντός των νεκροταφείων, όπου χάνεται κάθε ίχνος αξιοπρέπειας τόσο για τους νεκρούς, όσο και για τους εν ζωή αγαπημένους τους», τονίζει.
 
Έτσι ρωτά τον υπουργό: 

«1. Αντιλαμβάνεται πόσο μακριά βρίσκεται η εν λόγω κατάσταση από τους αξιακούς κώδικες της Αριστεράς;
 
2. Αν ναι, πώς σκέφτεται να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες, που θα οδηγήσουν στην υπέρβαση των δυσκολιών, για την ουσιαστική εφαρμογή της αποτέφρωσης των νεκρών και στην Ελλάδα;»

Υπενθυμίζεται ότι το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, παρότι στη χώρα μας η αποτέφρωση επιτρέπεται από το 2006.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, υπέγραψε απόφαση για τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών.