του Τάσου Τσιφόρου  

Μετά από τις μάχες χαρακωμάτων για τις ευθύνες σχετικά με το εκλογικό φιάσκο του Νοεμβρίου, τα δεκάδες σενάρια για αναβολή ή και ματαίωση των εκλογών αλλά και τους ψιθύρους για τις κινήσεις επίδοξων και πρώην αρχηγών, η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε να στείλει χθες ένα ηχηρό μήνυμα συσπείρωσης. 

Το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας και, κυρίως, οι «πρωταγωνιστές» συνυπέγραψαν επερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που οι γαλάζιοι αντιμετωπίζουν ως μείζον ζήτημα οικονομικής τάξης. Το πλέον σημαντικό είναι ότι σε διακριτή στήλη, υπογράφουν κατά σειρά ο Γ. Πλακιωτάκης ως εν ενεργεία Πρόεδρος, οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί, κατά σειρά, Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς, ο πρώην και υποψήφιος Πρόεδρος Ευ. Μεϊμαράκης και οι δύο άλλοι κοινοβουλευτικοί διεκδικητές της ηγεσίας Κυρ. Μητσοτάκης και Αδ. Γεωργιάδης. Ακόμη και η σειρά που επελέγη για τις υπογραφές δεν είναι, όπως είναι προφανές, τυχαία.

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι εάν μία τέτοια πρωτοβουλία αρκεί. Και οι περισσότεροι εκ των βουλευτών σπεύδουν, όχι χωρίς απογοήτευση, να απαντήσουν πως όχι.

Το κλίμα παραμένει διαταραγμένο και οι προσωπικές και πολιτικές διαφορές φτάνουν στα όρια της αντιπαλότητας.

Ενδεικτικά, το κλίμα μεταξύ της πλευράς Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα είναι πολεμικό, με σημείο σύγκρουσης τον Γραμματέα του κόμματος Ανδ. Παπαμιμίκο. Ο κ. Μεϊμαράκης θα συνεχίσει τις έμμεσες επιθέσεις ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα θα προχωρήσει στην κατάθεση μήνυσης κατά της εταιρείας Infosolutions και παντός άλλου υπευθύνου προκαλώντας έρευνα της δικαιοσύνης σχετικά με το φιάσκο του Νοεμβρίου. Έρευνα που δεν θα αφορά, περιοριστικά, τους υπευθύνους της εταιρείας αλλά, ενδεχομένως, και το κόμμα.

Αντιστοίχως, βαριές κουβέντες ακούγονται και από το στρατόπεδο του κ. Τζιτζικώστα, που επιμένει στους υψηλούς τόνους όπως ενδεικτικά το προ ημερών σχόλιο ότι η μη πραγματοποίηση των εκλογών στις 13 Δεκεμβρίου θα αποτελούσε ευθύ πλήγμα για την ενότητα του κόμματος. Έτοιμοι για πόλεμο, έστω κι αν αποφεύγουν τις δημόσιες αιχμές, είναι και οι Κυρ. Μητσοτάκης και Αδ. Γεωργιάδης, οι οποίοι επίσης – κυρίως ο πρώτος – προκάλεσαν και υπέστησαν τραύματα στον απόηχο της αναβολής των εκλογών.

Οι τέσσερις διεκδικητές εισέρχονται ξανά στην προεκλογική αρένα με σαφώς διαφορετικούς όρους από αυτούς της ημέρας των εκλογών της 22ας Νοεμβρίου. Μόνον υποθέσεις, βάσει δημοσκοπήσεων, μπορούν να γίνουν για το πόσο έχει επηρεαστεί κάθε υποψήφιος από το εκλογικό φιάσκο. Πληροφορίες και φήμες, πάντως, κάνουν λόγο για μία πολύ πιο αμφίρροπη εκλογή σε σχέση με εκείνη πριν από δύο εβδομάδες, χωρίς πάντως να μεταβάλλεται απαραιτήτως και η σειρά. Η κρίσιμη παράμετρος είναι, πλέον, το εάν και υπό ποιές συνθήκες η Ν.Δ. θα εκλέξει αρχηγό από την πρώτη Κυριακή ή εάν θα οδηγηθεί σε μία πολωτική δεύτερη αναμέτρηση στις 10 Ιανουαρίου. Στη δεύτερη περίπτωση, και με τις διαθέσεις που δείχνουν οι διεκδικητές, θα απαιτηθεί τεράστια προσπάθεια και αυτοσυγκράτηση προκειμένου το κόμμα να προχωρήσει συντεταγμένο.