current views are: 9

4 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση09:20

Γεροβασίλη: Ανύπαρκτο θέμα η έξοδος της Ελλάδας από τη Σένγκεν – Σενάρια τα περί οικουμενικής

Κατηγορηματικά διέψευσε η κυβερνητική εκπρόσωπος τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν, χαρακτηρίζοντάς τα «ανύπαρκτα». Παράλληλα, διέψευσε και τα όσα ακούγονται περί οικουμενικής κυβέρνησης.

Δημοσίευση 09:20’

Κατηγορηματικά διέψευσε η κυβερνητική εκπρόσωπος τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν, χαρακτηρίζοντάς τα «ανύπαρκτα». Παράλληλα, διέψευσε και τα όσα ακούγονται περί οικουμενικής κυβέρνησης.

Κατηγορηματικά διέψευσε η κυβερνητική εκπρόσωπος τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν, χαρακτηρίζοντάς τα «ανύπαρκτα». Παράλληλα, διέψευσε και τα όσα ακούγονται περί οικουμενικής κυβέρνησης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε:

Όλο αυτό δεν εκφράζεται από επίσημα χείλη, αλλά από δημοσιεύματα. Ενδεχομένως τα διακινούν οι ίδιοι κύκλοι που μιλούσαν για Grexit. Υπάρχουν φωνές ενάντια στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση εξόδου από τη Σένγκεν.

Όσον αφορά στην ενίσχυση των συνόρων από τη Frontex, η κυρία Γεροβασίλη είπε:

Η Ελλάδα έχει ζητήσει επίσημα βοήθεια από τη Frontex σε όλα τα επίπεδα και υπήρξε ανταπόκριση στο 1/10 όσων ζητήσαμε. Ψευδή όσα διαρρέονται ότι δεν ζητήθηκε βοήθεια. Και ζητήθηκε και ζητείται. Ζητήθηκε να υπάρξει ένα γραφείο καταγραφής στα σύνορα με τα Σκόπια, ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Ακόμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπήρξε καθυστέρηση στη δημιουργία των hot spots, ενώ αναφερόμενη στην Ειδομένη δήλωσε:

Υπάρχουν ζητήματα στην περιοχή με τη μεγάλη συσσώρευση μεταναστών και προσφύγων. Ένα κομμάτι της επιχείρησης είναι τα λεωφορεία που πάνε εκεί και προσπαθούν να τους πείσουν να γυρίσουν πίσω, δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς είναι πιο δυνατή η επιθυμία κάποιου να περάσει τα σύνορα. Δεν μπορεί να παραμείνει κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Γκι Φερχόφστατ, ο οποίος είπε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σαν το ελβετικό τυρί, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε:

Ακόμα και στην περίπτωση του τρομοκρατικού χτυήματος στη Γαλλία, αυτοί που αποκαλύφθηκε ότι είχαν περάσει από εδώ ήταν πλήρως ταυτοποιημένοι. Δεν αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης η Ελλάδα.

Η κυρία Γεροβασίλη χαρακτήρισε δύσκολη τη διαχείριση του προσφυγικού και τόνισε πως η κυβέρνηση καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες που θα συνεχιστούν για να το αντιμετωπίσει. 

«Πρέπει να αναγνωρισουν όλοι ότι η Ελλάδα είναι στα όρια της Ευρώπης και δεχόμαστε μεγάλο φορτίο. Η Ευρώπη πρέπει να είναι και αυτή σωστή απέναντί μας», πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι δεν καταλαβαίνει όσους ψήφισαν το καλοκαίρι τη συμφωνία και σήμερα δεν θέλουν να ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους.

Παράλληλα, είπε ότι «οριακός αριθμός (βουλευτών) είναι το 151» και επεσήμανε πως «η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει συνεκτική».

«Δεν ζητήσαμε τη συνδρομή ή τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, αλλά τη συζήτηση, την οποία αρνήθηκε με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ευθύνες της», πρόσθεσε, διαψεύδοντας τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης

Η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει αυτά τα βήματα, για να βγάλει τη χώρα από τη δίνη και να αποκαταστήσει τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος. 

Αναφερόμενη στην υπόθεση με το πόθεν έσχες του Γιώργου Σταθάκη, είπε:

Δεν είναι μόνο ο Σταθάκης στη λίστα διερεύνησης πόθεν έσχες, αλλά και άλλοι 11, που δεν έχει ακουστεί το όνομά τους. Η διερεύνηση μιας υπόθεσης δεν ποινικοποιείται.

Όσον αφορά το συνταξιοδοτικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε:

Περικοπές οριζόντιες και κυρίων συντάξεων δεν θα υπάρξουν. Μεγάλο και σύνθετο το ζήτημα του ασφαλιστικού, αν δεν μεταρρυθμιστεί το σύστημα θα πάψει να υπάρχει. Επί 40 χρόνια δεν υπήρχε διάθεση επίλυσης του ασφαλιστικού. Σήμερα, καλείται η κυβέρνηση να δώσει δίκαιη λύση και με ορίζοντα στο μέλλον, ειδικά για τους πιο αδύναμους και τη σημερινή νεολαία. Αν η χώρα δεν περάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης, δεν θα έχουμε δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό. 

«Δεν υπάρχουν χαμένες γενιές, αλλά χαμένες ευκαιρίες, δύσκολες στιγμές. Πολλές γενιές αδικήθηκαν», συμπλήρωσε.

Τέλος, σχολιάζοντας το κάλεσμα του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στις απεργίες, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε: «Δεν κάλεσε η κυβέρνηση σε συμμετοχή στην απεργία, υπάρχουν δίκαια αιτήματα που πρέπει να διεκδικήσουν οι πολίτες. Η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης στηρίζεται πολύ στους αγώνες του λαού».


σχετικα αρθρα