της Άρτεμις Παραδείσου  

Εφιάλτη αποτελούν για τις ηγεσίες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού οι ζυμώσεις στελεχών τους για τη δημιουργία νέου ή και νέων πολιτικών φορέων. Η Συγγρού βιώνει τώρα την αγωνία που προκαλεί η προοπτική διάσπασης, θέση από την οποία πέρασε και το ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Ιανουάριο, όταν δημιουργήθηκε το ΚΙΔΗΣΟ. Οι επιτελείς του κόμματος παρακολουθούν τόσο τις διαρροές για νέο κόμμα Σαμαρά, όσο και για το “περίφημο” ευρωπαϊκό κόμμα. Το πρώτο το θεωρούν απίθανο, καθώς δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι ο τέως πρωθυπουργός “θα επαναλάβει για δεύτερη φορά το λάθος της Πολιτικής Άνοιξης”.

Για το δεύτερο, όμως, παρότι διαβάζουν και διαψεύσεις δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις προθέσεις στελεχών που ανήκουν στη φιλελεύθερη πτέρυγα, η οποία εκ των πραγμάτων “συνορεύει” με το κέντρο όπου βρίσκονται οι κύριες δυνάμεις των εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ και δη του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ανησυχία που μεγαλώνει από τις πληροφορίες πως η Φώφη Γεννηματά απέτρεψε την τελευταία στιγμή, χάρις στη σκληρή στάση που κράτησε στο Συμβούλιο των Αρχηγών, τη δημιουργία νέας πολιτικής κίνησης από τον προκάτοχό της. Παρολαυτά, δεν καθησυχάζουν, ειδικά όσο στελέχη όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γιώργος Φλωρίδης και παραμένουν σε θέση ετοιμότητας για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.

Μπορεί οι φόβοι να εντοπίζονται, λόγω διαδοχής στη ΝΔ, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η κινητικότητα, όπως έχει ήδη καταστεί εμφανές, εντοπίζεται κυρίως στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε πως την Άνοιξη θα διοργανώσει Συνδιάσκεψη για τις προγραμματικές θέσεις του νέου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Επιχειρεί, δηλαδή, να προλάβει τις εξελίξεις, αναλαμβάνοντας η ίδια τις σχετικές πρωτοβουλίες. Γιατί ξέρει ότι αν δεν προχωρήσει θα το κάνουν οι προαναφερθέντες μαζί με τους συνδιεκδικητές της ηγεσίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλο και Ανδρέα Λοβέρδο.

Συστατικό στοιχείο της ρευστότητας είναι και το Ποτάμι, όπου οι μισοί βουλευτές κοιτούν προς ένα νέο ευρωπαϊκό- φιλελεύθερο κόμμα και οι υπόλοιποι προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξε να κερδίσει χρόνο, αναβάλλοντας το συνέδριο του κόμματός του, που ήταν προγραμματισμένο για τον Δεκέμβριο.