Ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών εσωτερικών της ΕΕ για το προσφυγικό και την τρομοκρατία, στον απόηχο των απειλών της εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν. 

Επί τάπητος βρέθηκαν ζητήματα όπως το PNR, η τρομοκρατία, τα hotspots, η μετεγκατάσταση προσφύγων και η Europol. 

Την ιδιαίτερη σημασία της σημερινής συνεδρίασης υπογράμμισε με δηλώσεις του ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο χρόνος τελειώνει. Σήμερα είναι η ώρα των αποτελεσμάτων στα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας» είπε ο Έλληνας επίτροπος προσερχόμενος στο σημερινό Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες. Στόχος της συνάντησης είναι να δεσμευθούν τα κράτη μέλη ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα στα ζητήματα: PNR, τρομοκρατία, hotspots, μετεγκατάσταση, Europol.

«Υπολογίζω πολύ στο πνεύμα υπευθυνότητας και δεσμευτικότητας, καθώς και στην επικράτηση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος κατά την διάρκεια των σημερινών μας συζητήσεων» υπογράμμισε ο Δ. Αβραμόπουλος και κατέληξε: 

Eίναι η στιγμή των αποφάσεων. Είχαμε όλο αυτό τον καιρό πολλές συναντήσεις για τα ζητήματα αυτά. Η σημερινή όμως είναι η πιο κρίσιμη.

''Αναδίπλωση'' της Ελλάδας στα αιτήματα της Κομισιόν για το προσφυγικό

Στον απόηχο των απειλών για έξοδο από την χώρα από την Σένγκεν, η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι το επόμενο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ να προχωρήσει σε μία σειρά μέτρων που έχει καθυστερήσει και αφορούν την καταγραφή όσων εισέρχονται στην χώρα και στον περιορισμό της ανεξέλεγκτης μετακίνησής τους στις άλλες χώρες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η FRONTEX θα δραστηριοποιηθεί και στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ενώ η Ελλάδα θα υποβάλλει αίτημα και για ενεργοποίηση της ειδικής ομάδας RABIT στα νησιά.  

Επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για την λειτουργία των hotspots, ώστε να γίνεται η καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών με τη κατάθεση αιτήματος ασύλου και νόμιμα πλέον να μεταφέρονται στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.

Θα πρέπει, επίσης, να προχωρήσει και στην δημιουργία των συμφωνηθέντων χώρων προσωρινής φιλοξενίας τους