Την ανάγκη συννενόησης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία επισήμανε στην συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, προσθέτοντας ότι η χώρα μας συνιστά παράγοντα σταθερότητας σε μια περιοχή με πολλά προβλήματα. 

Όπως τόνισε:

Σε όλες αυτές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και οι ΗΠΑ και όλος ο κόσμος, είμαι σίγουρος ότι οι χώρες μας θα παραμείνουν στενοί φίλοι.Έχουμε πάρα πολλά ρητά από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, από την ιστορία αυτής της χώρας, αλλά ο Αίσωπος, μας είπε κάτι πολύ απλό. Ενωμένοι είμαστε μαζί, ενώ αν είμαστε χώρια πέφτουμε. Και με αυτή τη σοφή παροιμία, θα ξεκαθαρίσω ότι η ΗΠΑ είναι μαζί με την Ελλάδα για να επιλύσουμε τα σοβαρά προβλήματα ασφαλείας.

Σε σχέση με τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας για το προσφυγικό και τις παραβιάσεις της Τουρκίας τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Πολύ απλά θα πω ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν διπλωματικούς διαύλους. Ενθαρρύνω την Ελλάδα και την Τουρκία σαν σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και οι δύο να συνεργάζονται και να διατηρούν καλές σχέσεις γειτνίασης και να ενθαρρύνουν την ειρήνη και τη σταθερότητα με συνεργασία» είπε ο Τζον Κέρι και πρόσθεσε:

Είμαι πεπεισμένος ότι θα το κάνουν και ότι αυτό το θέμα θα λυθεί.

Ο Νίκος Κοτζιάς, από την πλευρά του, επισήμανε ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας σε μια περιοχή με πολλά προβλήματα, τασσόμενη υπέρ της πολιτικής λύσης στη Συρία, ζητώντας και δίκαιη κατανομή των βαρών στο θέμα της κατανομής των βαρών, ενώ επανέλαβε ότι η Αθήνα υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό τον ΟΗΕ.

Στήριξη της ΗΠΑ στην Ελλάδα

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα». Με αυτή τη φράση, στα ελληνικά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θέλησε, επίσης, να δώσει το μήνυμα της αμερικανικής φιλίας στη χώρα μας επισημαίνοντας ότι «οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι αδιάσπαστες».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα τόσο για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση στον οικονομικό τομέα, όσο και για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται και στην υποστήριξη των ΗΠΑ όσον αφορά στις επενδύσεις, με κλειδί τον ενεργειακό τομέα.

''Η ενεργειακή πολιτική της Ελλλάδας δημιουργεί νέες ευκαιρίες'', όπως είπε ο Τζον Κέρι, για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στα προγράμματα αυτά και χαιρέτισε τις συμφωνίες για τους αγωγούς ΤΑΡ και IGB.

Σχετικά με τη Συρία οι δύο υπουργοί τόνισαν την ανάγκη να καταπολεμηθεί ο ISIS και να εξευρεθεί πολιτική λύση, που θα δώσει τέλος στον πόλεμο και θα οδηγήσει σε ένα τραπέζι την αντιπολίτευση με τον 'Ασαντ, ώστε να υπάρξει πολιτική μετάβαση στη χώρα.

Το προσφυγικό, όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές δεν είναι ούτε ελληνικό, ούτε ευρωπαϊκό ζήτημα αλλά παγκόσμιο.

Ως προς το Κυπριακό ο κ. Κέρι εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προσπάθειες επίλυσής του, τονίζοντας ότι τα μηνύματα που έλαβε από την χθεσινή επίσκεψή του στη Κύπρο ήταν πολύ θετικά.

Ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του έθεσε το θέμα της ασφάλειας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ώστε να μπορέσουν οι δύο πλευρές να ζήσουν με ασφάλεια στο μέλλον και η λύση που θα προκριθεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό στο σύνολό του.