Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Γιάννης Πανούσης, χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε άρθρο του στα «Νέα» αναφέρει:

Παλιά η ιδεολογία μετριόταν με τους αγώνες, τις θυσίες, την ίδια την Ιστορία. Το μπόι των αριστερών ξεπερνούσε αριθμούς και ποσοστά, φόβους και διώξεις και μετουσιωνόταν σε ένα ηθικό παράδειγμα ζωής. Ακόμα όμως και σ’ εκείνη την ηρωική εποχή υπήρχαν «μικροί άνθρωποι», πολιτικοί νάνοι που κρυμμένοι πίσω από προσωπεία έπαιζαν τον δικό τους (όχι πάντοτε καθαρό) ρόλο.

«Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι λεγόμενοι ανανεωτές συναλλάσσονται με κάθε είδους εξουσία, οι λεγόμενοι σκληροπυρηνικοί εξακολουθούν να κατέχουν την απόλυτη αλήθεια και το κλειδί του Σοσιαλιστικού Παραδείσου, ενώ οι ριζοσπάστες έχουν ήδη υποκύψει στη "γοητεία της αστικής τάξης". Το μπόι της Αριστεράς μοιάζει να γιγαντώνει γιατί χρησιμοποιούνται ατομικοί μεγεθυντικοί ή και παραμορφωτικοί καθρέπτες. Χωρίς εμπιστοσύνη σε τίποτα και σε κανέναν η μη-κανονικότητα αναγορεύεται σε επαναστατική θεωρία, ενώ η κανονικότητα χαρακτηρίζεται ασθένεια των ηλιθίων ή των παράσιτων. Αποστεωμένα τσιτάτα και νεκρά ιδεολογήματα καλούνται να προσδώσουν λαϊκή ισχύ στην ψευδαίσθηση και "ευκαιριακή αυτοπεποίθηση» στον προπαγανδιστή-κατασκευαστή της «αρπαχτής πραγματικότητας"», τονίζει ο κ. Πανούσης και προσθέτει:

Κι όλα αυτά χωρίς ποτέ κάποιος να λογοδοτεί για τη λάθος- εκτίμηση ή τη λάθος- κίνηση. Αφού «αυτοδικάζονται» πώς να αυτοτιμωρηθούν; Κι έτσι όμως να μην είναι, πόσο «Μεγάλη» μπορεί να γίνει μια Αριστερά όταν πολλοί αριστεροί παραμένουν μικροί πολιτικοί νάνοι; Πόσο «Μεγάλη» μπορεί να γίνει μια Αριστερά όταν οι σκοπιμότητες υπερβαίνουν αξίες και αρχές με αποτέλεσμα να φυτρώνουν παντού οι εκ-πεπτω-κότες ως σωτήρες; Πόσο «Μεγάλη» μπορεί να είναι μια Αριστερά όταν εξαρτά το μέλλον της από «νερόβραστα πολιτικά κουκιά» κι όχι από ψημένους και γνήσιους αριστερούς πολίτες; Με εκ-πεπτω-κότες δεν γίνεται ούτε ανατροπή, ούτε αλλαγή, ούτε ανανέωση.

Ο κ. Πανούσης καταλήγει:

ΥΓ 1: Είμαστε η χώρα των άτυπων, αυτόκλητων εισαγγελέων, οι οποίοι αναπληρώνουν ή συμπληρώνουν τη δράση των επίσημων οργάνων της Δικαιοσύνης, δικάζοντας και καταδικάζοντας όποιον δεν τους αρέσει, δεν τους «πάει». Χρησιμοποιώντας συνήθως τα ανώνυμα blogs, τις εμπαθείς εφημερίδες, πυροβολούν κατά παντός, εκτός βεβαίως από το κόμμα τους, τον «χώρο» τους ή την «παρέα» τους. Το «τρίγωνο της δημιο-γραφίας» (εφημερίδες, ραδιόφωνα, εντολοδόχοι δημοσιογράφοι) που συνεχίζει να εκτελεί συμβόλαια πολιτικού θανάτου γρήγορα θα πέσει στη μαύρη τρύπα (όχι των Βερμούδων) αλλά των πολιτικών αλεπούδων, γνωστών κόκκινων παππούδων.

ΥΓ 2: Η διαπλοκή και ατιμωρησία των Μεγάλων Παλαιών Παικτών γέννησε την αυθαιρεσία και την ανομία των Μικρών Νέων Ελπίδων και οι δύο μαζί έχουν θρυμματίσει το κοινωνικό συμβόλαιο και οδηγούν τη χώρα σε εμφύλια ρήξη.