Με καθυστέρηση τριών ετών από την πρώτη κρούση προς την Έλλαδα, για τα δεδομένα 10.000 τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων στην Ελβετία που ήρθαν πρόσφατα στην κατοχή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, έγινε η πρώτη ουσιαστική επαφή σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς.

Όπως σημειώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», παρότι η πρώτη ενημέρωση και πρόταση για παροχή τεχνογνωσίας σε Έλληνες για την αξιοποίηση των στοιχείων και την πάταξη της φοροδιαφυγής έγινε το 2012, η πρώτη ουσιαστική επαφή έγινε μόλις τον περασμένο Μάιο.

Σε ερώτηση γιατί άργησε τόσο η αξιοποίηση της πρότασης από την ελληνική πλευρά, ο γερμανός πολιτικός απαντά: «Θυμάμαι πως τότε ήταν εποχή της συζήτησης για τη λίστα Λαγκάρντ. Ο τότε γενικός πρόξενος μου μετέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει βούληση ενασχόλησης με το θέμα. Σε ποιο επίπεδο ελήφθη η απόφαση αυτή, δεν γνωρίζω».

«Πρότεινα πριν από περίπου τρία χρόνια στον τότε γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Ντύσελντορφ να προσκληθούν έλληνες υπάλληλοι στη Γερμανία για να εκπαιδευτούν» λέει. Την ίδια πρόταση έκανε και στον υφυπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Τσιάρα που επισκέφθηκε τον Ιανουάριο του 2013 το Ντύσελντορφ. «Εδειξε ενδιαφέρον και είπε ότι η Αθήνα θα εξετάσει την προσφορά. Η πρόταση έγινε επανειλημμένως, αλλά στα τρία χρόνια δεν αξιοποιήθηκε. Πρώτη φορά υπήρξε επαφή τον περασμένο Μάιο».

«Προσωπικά γνωρίζω ότι στην πρώτη συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπεία τον Μάιο ειπώθηκε πως εμείς διαθέτουμε όχι μόνο την τεχνογνωσία για τον τρόπο αξιοποίησης των δεδομένων αλλά συγκεκριμένα δεδομένα ελληνικών λογαριασμών» λέει στα «ΝΕΑ» o Βάλτερ–Μπόργιανς και επιβεβαιώνει ότι δεν είχε καμία συνάντηση με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τις λίστες ούτε με άλλον υπουργό Οικονομικών και ότι τον περασμένο Μάιο ήταν η πρώτη φορά που προσφέρθηκαν από τους Γερμανούς τα δεδομένα των CD.

Ο ίδιος σημειώνει πως ο υπουργός Οικονομικών της ομόσπονδης κυβέρνησης της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε δώσει την πλήρη συγκατάθεσή του στην προσπάθεια.

Τα επίμαχα στοιχεία περιλαμβάνονται σε CD με τραπεζικά δεδομένα που υπεξαιρέθηκαν από τις ελβετικές τράπεζες UBS, Credit Suisse, Julius Baer και Basler Kantonalbank και αγόρασαν οι Γερμανοί το 2012.

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι πρόκειται για δεδομένα 10.588 τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών σε ελβετική τράπεζα, που αφορούν τα έτη 2006 και 2008. Τα στοιχεία αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, το συνολικό υπόλοιπο τον οποίων ανέρχεται σε 3,9 δις ελβετικά φράγκα το 2006 και 2,9 δις ελβετικά φράγκα το 2008.

«Πιάνουμε το νήμα από την αρχή. Δίνουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή. Έχει ήδη ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας», τόνισε ο Τρύφων Αλεξιάδης και πρόσθεσε: «Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ελέγξουν και θα αξιοποιήσουν όλα τα στοιχεία, δεν θα μείνει τρία χρόνια στα συρτάρια αυτή η λίστα, όπως έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ».