Ικανοποιημένα εμφανίζονται τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις αποφάσεις των ελληνικών αρχών για την διαχείριση του προσφυγικού.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα της επιτρέψει να λάβει υλική βοήθεια για τους πρόσφυγες (σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών).

​Επίσης, η χώρα μας σμφώνησε με τη Frontex σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και παράλληλα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Εξάλλου, ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει τη δημιουργία πέντε κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots) στα ελληνικά νησιά.

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα αυτό. Ήδη το hotspot της Λέσβου λειτουργεί και επιταχύνονται οι εργασίες για τη λειτουργία των κέντρων καταγραφής στα υπόλοιπα τέσσερα νησιά.

Όπως υπογράμμισε:

Ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Ελπίζουμε να έχουμε απτή πρόοδο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και πριν το τέλος του χρόνου.

Όσον αφορά, τέλος, το επιχειρησιακό σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν οι ελληνικές αρχές με τη Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν τις επόμενες ημέρες.

Το βέβαιο είναι ότι η Frontex θα βοηθήσει την Ελλάδα στην καταγραφή των μεταναστών εκείνων που δεν έχουν καταγραφεί και βρίσκονται στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.