Χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 για τα έργα και τις δράσεις που υλοποιήθηκαν ή πρόκειται να υλοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ζητεί από την Κομισιόν ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης

Έπειτα από συνεννόηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο κ. Χαρίτσης απέστειλε επιστολή προς την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, στην οποία τονίζει ότι τα δύο Υπουργεία προχώρησαν σε αναλυτική καταγραφή των έργων και δράσεων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Στην επιστολή σημειώνει ότι η ικανοποίηση του αιτήματος θα έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη μέρους των επειγουσών αναγκών και την αξιοποίηση, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, των διαθέσιμων πόρων.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εντάσσεται σε μια συνολικότερη προσπάθεια των Υπουργείων Οικονομίας και Εσωτερικών, για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πηγών, για την ενίσχυση των δράσεων προς την επίλυση του προσφυγικού προβλήματος.

Ήδη το Υπουργείο Οικονομίας, έχει ανακατευθύνει πρόσθετους πόρους για το προσφυγικό από τα προγράμματα του ΕΟΧ.

«Είναι βεβαίως προφανές ότι οι διαθέσιμοι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων συνθηκών που δημιουργεί η προσφυγική κρίση» αναφέρεται στην επιστολή προς της Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Οικονομίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα τις προσπάθειες διερεύνησης όλων των πιθανών πηγών χρηματοδότησης των αναγκών που προκύπτουν από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.