Τη πεποίθησή του πως υπάρχουν περιθώρια για τη διαμόρφωση μιας μίνιμουμ συναίνεσης σε συγκεκριμένα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και το δημόσιο χρέος, εξέφρασε κατά την τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ο Νίκος Βούτσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής, κάλεσε την αντιπολίτευση να συμμετέχει σε μια γόνιμη συζήτηση για τις συντάξεις, στο πλαίσιο συμφωνίας για να μη μειωθούν και να αναζητηθούν από κοινού λύσεις. « Γιατί δεν κάνετε μια γόνιμη συζήτηση; Γιατί δεν μπαίνετε; Τι περιμένετε;», αναρωτήθηκε ο κ. Βούτσης.

Μιλώντας για τις εργασιακές σχέσεις υποστήριξε πως μπορεί να διαμορφωθεί ένα αρραγές μέτωπο προκειμένου να επαναθεσπιστούν οι συλλογικές συμβάσεις προκειμένου να ξεφύγει η χώρα από τον «εργασιακό μεσαίωνα».

«Για το χρέος, ελπίζω όλοι να καταλάβουμε πως δεν είναι βιώσιμο», είπε και πρόσθεσε: «συμφωνούμε ότι δεν είναι βιώσιμο; Δεν το έχουμε ακούσει ακόμα. Προκαλούμε να υπάρξει έστω και γι' αυτό μια στάση συλλογική δεν μπορεί να γίνει η παραγωγική ανασυγκρότηση  της χώρας αν πρέπει να αποπληρωθεί ολόκληρο το χρέος».

Ο Πρόεδρος  της Βουλής εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ κάνοντας λόγο περί μιας επαρχιώτικης αξιωματικής αντιπολίτευσης που όπως είπε δεν παίρνει θέση στα σημαντικά ζητήματα και δεν σχηματίζει μέτωπο με την κυβέρνηση για την αντιμετώπισή τους.

Τέλος, μίλησε για τα «σενάρια φαντασίας κέντρων διαπλοκής» για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης και αριστερής παρένθεσης.