Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Οικονομικών έχουν μπει 1.300.000 ΑΦΜ για αδήλωτα εισοδήματα και καταθέσεις στο εξωτερικό, όπως αποκάλυψε στον Αlpha 989 ο Τρύφων Αλεξιάδης. Παράλληλα, σημείωσε ότι οποιοδήποτε νομοσχέδιο πρέπει να συζητείται με τους θεσμούς».

«Δεν είναι όλοι φοροφυγάδες. Ας μην παίξουν με την τύχη τους όμως, ας μην παίξουν τζακ ποτ, ας έρθουν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Ήδη έχει κατατεθεί η πρόταση κι έχουν γίνει συζητήσεις και κατατίθεται το νομοσχέδιο ώστε να δηλωθούν χρήματα που δεν καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις κι αμέσως μετά έρχεται και το περιουσιολόγιο. Θα ζητήσουμε από τον πολίτη συμπληρωματική δήλωση σε χρονιά που σχετίζεται με αυτό το εισόδημα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. 

Προανήγγειλε κίνητρα ώστε οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν αυτοβούλως χρήματα που δεν καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις. «Θα δοθούν κίνητρα, χωρίς τρελά πρόστιμα αλλά με κριτήριο τη φορολογική δικαιοσύνη. Ανάλογα με το τί θα κάνει τα χρήματα ο φορολογούμενος, θα δοθούν επιπλέον κίνητρα για περαιτέρω μείωση του φόρου. Θα βρούμε τη μέση οδό ανάμεσα σε κάτι πολύ αυστηρό και σε κάτι πολύ ευνοϊκό», είπε ο κ.Αλεξιάδης.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι «στο ΥΠΟΙΚ το αποτέλεσμα μετριέται από το τί υπάρχει στο ταμείο. Τα έσοδα του Οκτωβρίου του 2015 είναι κατά 713 εκ παραπάνω από τον Οκτώβριο του 2014 ενώ τον Νοέμβριο θα είναι 500 εκ παραπάνω.  Αυτό οφείλεται στο μηχανισμό που κάνει καλά τη δουλειά του, ο μηχανισμός έχει καταλάβει πως υπάρχει πολιτική βούληση» και ξεκαθάρισε ότι «δεν μας φοβίζουν οι επιθέσεις, δύναμη μας δίνουν».  

Αναφερόμενος στον έλεγχο της περίφημης «λίστας της Γερμανίας», ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι έχει καταρτιστεί «ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για το συντονισμό των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών ώστε να ελεγχθεί η νέα λίστα, την οποία πήραμε υπηρεσιακά από τη Γερμανία και διαβιβάστηκε απευθείας στους οικονομικούς εισαγγελείς».  

Αναφορικά με όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «εάν κάποιο μήνα δεν μπορεί ο φορολογούμενος να πληρώσει τη δόση του, πριν λήξει πρέπει να πάει να τη ρυθμίσει σε 12 ή 24 δόσεις».