Σειρά αλλαγών στο καταστατικό του κόμματος ζητεί η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη και σημειώνει ότι θα πρέπει να είναι επιτυχημένη και αμερόληπτη η δεύτερη απόπειρα «για να υπάρξει ενότητα και την επόμενη μέρα».

Μιλώντας στην εκπομπή «Δύο στις 12», με τους Νίκο Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη, είπε μεταξύ άλλων ότι χρειάζονται «πολλές αλλαγές και επικαιροποίηση» και στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της θητείας του προέδρου.

Όπως είπε η ΝΔ είναι το μόνο κεντροδεξιό ευρωπαϊκό κόμμα στο οποίο δεν προβλέπεται η διάρκεια της θητείας των προέδρων της και αποκάλυψε ότι ζήτησε ήδη από τους τέσσερις υποψήφιους να δεχθούν την πρότασή της, αλλά ότι «αυτή τη στιγμή δεν είναι ανοικτοί να τη δεχτούν και να την εφαρμόσουν».

«Είναι ένα μεγάλο κενό ότι δεν προβλέπεται θητεία. Ουσιαστικά ο αρχηγός εκλέγεται με αόριστη θητεία πράγμα που σημαίνει ότι εξαρτάται από τον ίδιο και από τη δική του προαίρεση για το αν και πότε αποφασίσει πότε θα αφήσει την προεδρία. Αυτό δεν συμβαίνει σε κανένα κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη», επισήμανε η Ολ. Κεφαλογιάννη και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι στο επόμενο τακτικό συνέδριο του κόμματος θα κατατεθούν και θα ψηφιστούν συγκεκριμένες προτάσεις για την αλλαγή του καταστατικού.

Ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να καθορίζεται από το καταστατικό, σύμφωνα με την κ. Κεφαλογιάννη, είναι ότι ο υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι κοινοβουλευτικός. 

Τέλος, αναφερόμενη στην πρόταση της κυβέρνησης για συναίνεση κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ήταν «προσχηματική» και «αντισυνταγματική», ενώ τον επέκρινε και για τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα. «Δεν πηγαίνουμε στο εξωτερικό αδιάβαστοι, απροετοίμαστοι και δεν μπορούμε να μαζεύουμε πάντα τις άστοχες δηλώσεις που γίνονται. Όπως για παράδειγμα αυτό που έγινε στην Τουρκία. Ο κ. Τσίπρας βγήκε εκτός των εθνικών κόκκινων γραμμών», είπε.