Μια ακόμα παρέμβαση στο θέμα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με ενδεχόμενη προσωρινή αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν έκανε σήμερα ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από το συνέδριο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση, αφού αναφέρθηκε στις αποφάσεις που ελήφθησαν για τον κανονισμό της Europol και την κοινή δράση κατά της τρομοκρατίας με τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος, το οποίο θα δίνει στις αρχές πρόσβαση στα στοιχεία για τις αεροπορικές μετακινήσεις εκατομμυρίων πολιτών, έκανε ειδική αναφορά στη συνθήκη Σένγκεν, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η ενότητα.

«Σήμερα παροτρύνω για μία ακόμη φορά τους αρμόδιους Υπουργούς να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να καταστεί δυνατή η πλήρης χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Schengen, ιδίως σε ό,τι αφορά τους υπόπτους ξένους τρομοκράτες μαχητές.

Σήμερα το πρωί δήλωσα ότι έχει έρθει η στιγμή που πρέπει να παραδώσουμε αποτελέσματα, και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Όλοι συμφωνούν σε σχέση με αυτό: η Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο.

Αλλά η δράση μας δεν πρέπει να περιορισθεί μόνο στο σήμερα. Βιώνουμε την περίοδο αυτή στιγμές στις οποίες δοκιμάζονται η ενότητα και η συνεργασία της ΕΕ, καθώς και η ασφάλεια των πολιτών μας.  

Χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι στον κοινό μας στόχο. Η ασφάλεια και οι ελευθερίες των πολιτών μας αποτελούν τις κύριες προτεραιότητές μας, και είμαστε αποφασισμένοι να τις προστατεύσουμε.»