Μυστική δοκιμή με τη βοήθεια της Ελλάδας πραγματοποίησε το Ισραήλ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα S-300 που έχει αναπτύξει η Ρωσία στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές.

Ενδιαφέρον έχει ότι το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η Ελλάδα ενεργοποίησε το αντιπυραυλικό της σύστημα έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, τουλάχιστον μία φορά το περασμένο έτος. 

«Μέρος των ασκήσεων περιλάμβανε ελιγμούς των ισραηλινών αεροσκαφών ενάντια στα αντιαεροπορικά συστήματα της Ελλάδας», ανέφερε πηγή, ενώ δύο ακόμα πηγές δήλωσαν ότι πραγματοποιήθηκε ενεργοποίηση του συστήματος S-300 στην Κρήτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ενεργοποίηση του συστήματος επέτρεψε στην πολεμική αεροπορία του Ισραήλ να ελέγξει πώς λειτουργεί το S-300, να συγκεντρώσει στοιχεία από τα ραντάρ του και να ελέγξουν πώς μπορεί να αχρηστευτεί.

Οι πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ζήτησαν να μην κατονομαστούν και να μην προσδιοριστεί η εθνικότητά τους. Πάντως οι ελληνικές και ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα περί ενεργοποίησης των S-300 κατά τη διάρκεια των ασκήσεων που διεξήχθησαν στην ανατολική Μεσόγειο εκείνο το διάστημα, καθώς και στις αντίστοιχες ασκήσεις το 2012 και το 2010.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, με ανακοίνωση του διαψεύδει κατηγορηματικά ως «παντελώς ανυπόστατα» τα σχετικά δημοσιεύματα και τονίζει ότι «ουδέποτε πραγματοποιήθηκε τέτοιου είδους εκπαίδευση με οποιαδήποτε τρίτη χώρα».

«Πάγια και συνεχής πρακτική της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι να μην αποκαλύπτει ευαίσθητες επιχειρησιακές δυνατότητες και δεδομένα», επισημαίνεται ακόμα.

Έλληνας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, ερωτώμενος σχετικά με το αν το σύστημα λειτούργησε κατά τις κοινές ασκήσεις Ελλάδας - Ισραήλ, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή το σύστημα S-300 δεν βρίσκεται σε λειτουργία». 

Πρόσθεσε ακόμα ότι η γενική πολιτική της Αθήνας είναι να μην επιτρέπει σε άλλες χώρες να δοκιμάζουν τις δυνατότητες των συστημάτων της.