Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι ανέφερε ότι ήταν αίτημα της χώρας του η δραστηριοποίηση της Frontex στα σύνορα με την Ελλάδα. 

«Είναι θετικό που έρχεται η Frontex. Εμείς, για μεγάλο χρονικό διάστημα ζητούσαμε και επιμέναμε να έρθει η Frontex στα ελληνικά σύνορα, ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια των συνόρων από την άλλη μεριά (σ.σ. από την ελληνική), επειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρχε καμία φύλαξη από εκείνη την πλευρά και όλο το βάρος έπεφτε στους ώμους της δικής μας αστυνομίας. Είχαμε απευθυνθεί εδώ και πολύ καιρό στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να βρεθεί ένας τρόπος και να ζητηθεί από την Ελλάδα να αποσταλούν δυνάμεις της Frontex, καθότι η Ελλάδα δεν είχε υποβάλει αίτημα να αποσταλεί δύναμη της Frontex στα σύνορα. Πιστεύω τελικά ότι η παρουσία της Frontex στα σύνορα θα βοηθήσει ώστε και οι δικοί μας αστυνομικοί να απαλλαγούν κάπως από όλη αυτήν την ταλαιπωρία» δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ γνωστοποίησε ότι κατόπιν αιτήματος των Σκοπίων, μικρή δύναμη αστυνομικών από την Σερβία, την Κροατία, την Σλοβενία, τη Σλοβακία και από άλλες χώρες θα αναπτυχθεί την επόμενη εβδομάδα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, στα σύνορα με την Ελλάδα (στο ύψος της Γευγελής), προκειμένου να ενισχύσει τις αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.