Οι τελευταίες κινήσεις τις κυβέρνησης στο προσφυγικό αποδεχόμενη, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη δυνάμεων της Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, εκτόνωσαν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την κρίση των τελευταίων ημερών, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο προσωρινής αποπομπής από τη ζώνη Σένγκεν.

Κομβικής σημασίας ήταν η τοποθέτηση του προεδρεύοντα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, υπουργού εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άλσεμπορν, ο οποίος μίλησε για σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να διαχειριστεί το κύμα των προσφύγων το οποίο εισέρχεται στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον κ. Άλσεμπορν η κατάσταση θα συζητηθεί εκ νέου τον Μάρτιο ώστε να διαπιστωθεί αν συντρέχουν οι λόγοι για επιβολή ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα του Σένγκεν πέραν των έξι μηνών ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί νομικά να ζητηθεί από καμία χώρα να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Σένγκεν.

Η ενεργοποίηση του άρθρου 26 της συμφωνίας του Σένγκεν επιτρέπει στα κράτη μέλη υπό προϋποθέσεις να επιβάλλουν ελέγχους στα σύνορά τους μέχρι και δύο χρόνια. Ωστόσο, προς το παρόν όσες χώρες έχουν επιβάλλει ελέγχους μπορούν να τους διατηρήσουν μέχρι έξι μήνες, είπε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα έκανε έκκληση σε όλες τις χώρες να δεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία

Από την πλευρά του ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε ότι η σημερινή συνεδρίαση έβαλε τέλος στις φήμες στο εξωτερικό άλλα και στην Ελλάδα περί εξόδου της χώρας από τη Σένγκεν και τόνισε ότι από τη συζήτηση προέκυψε πως η απάντηση στο προσφυγικό πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και όχι εθνική.

Νωρίτερα εξάλλου και ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι «βιώνουμε την περίοδο αυτή στιγμές στις οποίες δοκιμάζονται η ενότητα και η συνεργασία της ΕΕ, καθώς και η ασφάλεια των πολιτών μας.  Χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι στον κοινό μας στόχο. Η ασφάλεια και οι ελευθερίες των πολιτών μας αποτελούν τις κύριες προτεραιότητές μας, και είμαστε αποφασισμένοι να τις προστατεύσουμε.»

Όπως έγινε γνωστό οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ στην κρίσιμη σύνοδο για την τρομοκρατία και την ασφάλεια που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες κατέληξαν σε συμφωνία για την δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος, το οποίο θα δίνει στις αρχές πρόσβαση στα στοιχεία για τις αεροπορικές μετακινήσεις εκατομμυρίων πολιτών.

Το εν λόγω σύστημα, σύμφωνα με το Associated Press, θα συγκεντρώνει από τις αεροπορικές εταιρείες τα ονόματα των επιβατών, τις ημερομηνίες ταξιδίων, τα δρομολόγια, αριθμούς πιστωτικών καρτών των οποίων γίνεται χρήση και άλλα σχετικά στοιχεία.