Η Δημοκρατική Συμπαράταξη που προέκυψε από τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και άλλων κινήσεων στο χώρο της κεντροαριστεράς κατάφερε να καταγράψει καλές επιδόσεις στις προηγούμενες εκλογές.

Μάλιστα, άνοιξε παράθυρο για τη δημιουργία ενός μεγάλου σχήματος στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας που θα έδινε νέα πνοή. Λίγους μήνες μετά από αυτή την σύμπραξη φαίνεται , όπως είχαν προβλέψει πολλοί πως το ΠΑΣΟΚ θα κυριαρχήσει σε αυτή την κίνηση. Ήταν αναμενόμενο καθώς το ΠΑΣΟΚ είναι το μεγάλο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ έχει τους μηχανισμούς, το ΠΑΣΟΚ έχει κυβερνήσει τη χώρα πολλά χρόνια τώρα.

Αυτό όμως προκαλεί και γκρίνια από τα μικρότερα μέλη του σχήματος γιατί αισθάνονται πως εγκλωβίζονται. Όπως έχει γράψει το newpost όμως ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ επιθυμούν να προχωρήσουν στη δημιουργία κάποιου άλλου φορέα. Έτσι όσοι συντονίζουν αυτές τις κινήσεις αποφάσισαν πως σιγά-σιγά το ΠΑΣΟΚ θα αντικατασταθεί παντού από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Έτσι, ζητούν από τα ΜΜΕ να αποκαλούν πια στελέχη ,βουλευτές ως Δημοκρατική Συμπαράταξη και όχι ΠΑΣΟΚ.

Στόχος είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη να φτιάξει το δικό της brand  και να καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου αφήνοντας πίσω το ΠΑΣΟΚ. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα είναι το όχημα για να γίνουν και άλλες κινήσεις για συνεργασία κυρίως προς το Ποτάμι. Το θετικό όπως εκτιμούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι πως στη Δημοκρατική Συμπαράταξη υπάρχει και η ΔΗΜΑΡ μέλη της οποία ήταν στο παρελθόν οι κύριοι Λυκούδης και Ψαριανός που θα μπορούσαν να είναι καλοί αγωγοί για την έναρξη συζήτησης για συνεργασία.