Προσλήψεις για την παιδεία προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Φίλης, υπό την αίρεση των δημόσιων οικονομικών. 
 
«Αναλόγως της πορείας των δημοσίων οικονομικών, σχεδιάζουμε το ενδεχόμενο χιλιάδων προσλήψεων φέτος, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της κάλυψης των μόνιμων κενών από αναπληρωτές με χρήματα του ΕΣΠΑ», τόνισε ο κ. Φίλης και προσέθεσε: «Παρά τον δημοσιονομικό καταναγκασμό, εμείς προχωρήσαμε φέτος σε προσλήψεις 22.616 αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έναντι 18.469 πέρυσι, δηλαδή 4.147 περισσότερους, ποσοστό αύξησης 22,45%».

Παράλληλα, ο κ. Φίλης επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τις για ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη που δημιούργησε, όπως είπε, οξυμένα προβλήματα στην Παιδεία τα χρόνια των μνημονίων τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η σημερινή κυβέρνηση.

«Το σχολείο της κρίσης πρέπει να γίνει σχολείο της ανάπτυξης χωρίς βιασύνες, αλλά με αποφασιστικότητα, χωρίς μονομέρειες, αλλά με επιδίωξη συναίνεσης χωρίς να παραβλέπουμε αξιακές προσεγγίσεις», τόνισε και σημείωσε ότι «προχωρούμε σε εθνικό και κοινωνικό διάλογο μέσα από παράλληλες διαδικασίες, χωρίς να οργανώνουμε μια διαδικασία νομιμοποίησης προειλημμένων αποφάσεων».

«Υποσχόμαστε να ανοίξει το Σεπτέμβριο το δημόσιο σχολείο από την πρώτη μέρα, χωρίς τα γνωστά προβλήματα των τελευταίων χρόνων. Γι' αυτή την αυτονόητη υποχρέωση, εργαζόμαστε ήδη στο υπουργείο Παιδείας προχωρώντας στις αναγκαίες διοικητικές και υπηρεσιακές μεταβολές», κατέληξε ο κ. Φίλης.