current views are: 12

5 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση20:55

Γεννηματά σε Τσίπρα: Είστε ο κύριος εκφραστής της Δεξιάς

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016.

Δημοσίευση 20:55’

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016.

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016, χαρακτηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα ως τον «κύριο εκφραστή της Δεξιάς».

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε:

Έχουμε να κάνουμε με έναν προϋπολογισμό ενός αχρείαστου μνημονίου. Πρέπει να αναζητήσουμε ευθύνες στην ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Έχουμε να κάνουμε με έναν προϋπολογισμό ύφεσης. Στην ύφεση μας γυρίσατε εσείς κ. Τσίπρα: Τριπλές κάλπες, capital controls, μη απορρόφηση του ΕΣΠΑ. 

«Η ύφεση επηρεάζει όλα τα μεγάλα ζητήματα», είπε η κυρία Γεννηματά και εξήγησε:

Το ασφαλιστικό είναι το πρώτο που την πληρώνει. Αλλά και οι τσέπες των φορολογούμενων. Πάμε όπισθεν ολοταχώς σε όλα τα μέτωπα. Ο λογαριασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ θα είναι μεγαλύτερος για τους έλληνες πολίτες. Οι στόχοι για τα έσοδα έπεσαν έξω, τη στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου αυξάνονται. Αυξάνεται το χρέος, οι δημόσιες επενδύσεις μειώνονται. Η εσπευσμένη ανακεφαλαιοποίηση εξαέρωσε την αξία των μετοχών. Η τελευταία γραμμή άμυνας της κυβέρνησης είναι ότι υποτίθεται στηρίζει τους αδύναμους. Όμως ο κ. Τσακαλώτος ομολόγησε ότι δεν έφεραν εγκαίρως μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. Αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι χάρισαν πρόστιμα 190 εκατ. ευρώ στους μεγαλοοφειλέτες, πόσο που αντιστοιχεί στο ετήσιο ΕΚΑΣ για τους μικροσυνταξιούχους. 

«Οι συντάξεις περικόπηκαν, οι πλειστηριασμοί απελευθερώθηκαν και η απειλή για την πρώτη κατοικία είναι υπαρκτή. Και έρχονται τα ξένα Funds που θα ασχοληθούν με τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων. Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ καθυστερούν, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να έχει πλεόνασμα 500 εκατ. ευρώ», σημείωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. 

Όπως επεσήμανε η κυρία Γεννηματά, «δεν υπάρχει αριστερό αποτύπωμα. Δεν υπάρχει ίχνος κοινωνικής πολιτικής. Ανικανότητα και παντελής έλλειψη σχεδίου» και πρόσθεσε:

Έχουν καταστήσει το πακέτο Γιουνκέρ, κενό γράμμα. Από που περιμένουν να έρθει η ανάπτυξη στη χώρα όταν έχουν συγκρουστεί με όλους όσους επενδύουν στη χώρα; Ο τουρισμός πλήττεται με τους φόρους και την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Οι αγρότες απειλούνται με φορολογική εξόντωση. Ότι παράγει είναι εχθρός. Το υπουργείο Υποδομών δεν ασχολείται με δημόσια, αλλά με κομματικά έργα. Το 2015 δεν έγινε καμία δημοπράτηση έργου από το υπουργείο. 1,5 δισ. ευρώ κινδυνεύουν να χαθούν από το ΕΣΠΑ. Ο αναπτυξιακός νόμος έχει εξαγγελθεί επτά φορές. 

Σε άλλο σημείο, υπογράμμισε πως «αντί τομών, στήνεται ένα πελατειακό κράτος. Η κυβέρνηση γκρεμίζει την παιδεία με ή χωρίς Μπαλτά. Κοιτάζει αδιάφορα την αποδόμηση του ΕΣΥΠ. Ο νόμος για τα ΜΜΕ απειλείται να μετατραπεί σε όργανο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τα συμφέροντα. Και έρχομαι στο ασφαλιστικό. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει περικοπές 1,7 δισ. ευρώ σε δαπάνες για κοινωνική ασφάλιση. Πώς είναι δυνατόν να μας λέτε ότι δεν θα μειώσετε συντάξεις;».

Εξαπολύοντας επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα είπε:

Ο κ. Τσίπρας δεν κατάλαβε τη στρατηγικής σημασίας ήττα που υπέστη η χώρα. Στηρίξαμε το καλοκαίρι όχι την κυβέρνηση, αλλά την πατρίδα. Ας σταματήσει η σπέκουλα για τον λόγο που δεν ψηφίζουμε τους εφαρμοστικούς νόμους. (…) Είχαμε ξεκαθαρίσει εγκαίρως τη στάση μας από την ημέρα που φέρατε πανικόβλητος τη συμφωνία κύριε Τσίπρα. Μας εγκαλεί ο κ. Τσίπρας για ασυνέπεια την ώρα που ο ίδιος πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τις προτάσεις μας. Και κ. Τσίπρα, μην μιλάτε για την Πορτογαλία. Οι σοσιαλιστές εκεί δεν συνεργάζονται με ακροδεξιές αποφύσεις. Ο κύριος εκφραστής της δεξιάς είσαστε εσείς. Και το κάνατε με τόση επιτυχία που δημιουργήσατε πρόβλημα ύπαρξης σε παραδοσιακά κόμματα της κεντροδεξιάς.

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στο ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά τόνισε:

Μας κατηγόρησε υπουργός για πολιτική δειλία. Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν εφάρμοσε αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τώρα. Εμείς δεν δώσαμε σπίτια σε ξένα Funds, δεν μιλήσαμε για φορολόγηση των αγροτών. Η ελπίδα που ευαγγελιζόταν ο κ. Τσίπρας αντικαταστάθηκε με τη μεμψιμοιρία. Η πατρίδα και το έθνος βρίσκεται στο χάος και το κενό. Τα ελλείμματα θα αντιμετωπιστούν με ισοπέδωση μισθών και συντάξεων, με νέους φόρους. Το μεγαλύτερο κόστος όμως είναι ο αφελληνισμός της οικονομίας. Οι τράπεζες δωρήθηκαν σε ξένα Funds.

Επιπλέον, η κυρία Γεννηματά πρότεινε τη δημιουργία εξεταστική επιτροπής για το πώς μπήκε η χώρα στα μνημόνια. «Να δούμε πως μας οδηγήσατε στο τρίτο μνημόνιο, να δούμε το PSI, αλλά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση. Όλα στο φως», τόνισε.

«Διάλογο και εθνική συνεννόηση, ναι. Αλλά εδώ στη Βουλή, όχι με στημένες καταστάσεις. Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό. Η χώρα δεν μπορεί να εγκλωβίζεται στα μνημόνια», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά.

Όσον αφορά τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν και το προσφυγικό, επεσήμανε:

Κύριε Τσίπρα, κάθε κρίση που διαχειρίζεστε μας οδηγεί στο περιθώριο των εξελίξεων. Οι ιδεοληψίες και οι ερασιτεχνισμοί έδωσαν αφορμή να ακουστούν ακραίες φωνές που ζητούσαν να φύγουμε από τη Σένγκεν. Οι καθυστερήσεις σας έδωσαν διαπραγματευτική δύναμη στην Τουρκία, αντί να διεθνοποιήσετε το θέμα του προσφυγικού το μετατρέψατε σε εθνικό ζήτημα.

«Ήταν λάθος της ΝΔ που διέσπασε το εθνικό μέτωπο για το προσφυγικό στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Πρέπει να διαμορφώσουμε μία εθνική στρατηγική για το προσφυγικό και τα εθνικά θέματα. Τώρα είναι ώρα ευθύνης και δράσης. Η κυβέρνηση να αναλάβει την πρωτοβουλία και η ΝΔ να μη μείνει στις ενστάσεις», συμπλήρωσε.


σχετικα αρθρα