Απέρριψε τα περί οικουμενικής κυβέρνησης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού.

«Ιστορικά οι οικουμενικές συγκυβερνήσεις γίνονται όταν δεν υπάρχει κάποιος ισχυρός πόλος εξουσίας. Όμως σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πόλο σταθερότητας, αλλά και μετασχηματισμού της κοινωνίας. Η συζήτηση μάλλον αποσκοπεί στην οικουμενική συγκάλυψη και στο να μην γίνουν οι ρήξεις με τα συμφέροντα που πρέπει να γίνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς την ανακεφαλαιοποίηση, ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε πως «οι όποιες απειλές για εξεταστικές σε ότι μας αφορά δεν συνιστά απειλή, αλλά καθήκον της Βουλής, διότι όπως έχω ξαναπεί ο φάκελος των τραπεζών για εμάς δεν έχει ανοίξει».

Από εδώ και πέρα οι στόχοι της κυβέρνησης στο χώρο των τραπεζών, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη είναι:

  • Η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια
  • Η αξιολόγηση των διοικήσεων κάθε τράπεζας, όχι μόνο των προσώπων, αλλά και των δομών
  • Η εισαγωγή συστήματος διαύγειας σε κάθε τράπεζα
  • Η ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας που εξαρτάται από την ΕΚΤ, αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες
  • Η κατοχύρωση των τραπεζών

Απαντώντας στα περί αφελληνισμού των τραπεζών, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι «το συμπέρασμα είναι ότι το Δημόσιο παίζει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο λόγω της συμμετοχής του, αλλά γιατί διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο».

Όπως είπε, «στην Πειραιώς το 66% ανήκει στο δημόσιο και τους εγχώριους επενδυτές (26% στο Δημόσιο, το 40% σε εγχώριους επενδυτές) και στην Εθνική το ποσοστό αυτό φτάνει στο 53% (41% στο ΤΧΣ, δηλαδή στο Δημόσιο, και 12% σε εγχώριους επενδυτές). Ακόμη στην Alpha Bank το Δημόσιο έχει 11% και είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος, ενώ τόσο στην Alpha Bank όσο και στην Eurobank συμμετέχει στις Διοικήσεις με δικαίωμα βέτο».

Με την επιλογή που έκανε η κυβέρνηση, είπε ο κ. Δραγασάκης, απετράπη το κούρεμα των καταθέσεων, η ανακεφαλαιοποίηση επετεύχθη με ιδιωτικά κεφάλαια και περιορίσθηκε ο δανεισμός του δημοσίου.