Εν μέσω έντασης και αντεγκλήσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα της συναίνεσης ψηφίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο προϋπολογισμός, με τη διαδικασία της ψηφοφορίας να εκτυλίσσεται χωρίς εκπλήξεις.

Υπέρ ψήφισαν 153 βουλευτές, όσοι δηλαδή συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, κατά ψήφισαν 145, ενώ απείχαν δύο. Ο πρόσφατα διαγραφέντας από τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Στάθης Παναγούλης, καταψήφισε, ενώ την ίδια πρόθεση είχε και ο Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος ωστόσο δεν ήταν στη Βουλή την ώρα της ψηφοφορίας.

Σφοδρή αντιπαράθεση εφ όλης της ύλης

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε μία έντονη συζήτηση, με τους πολιτικούς αρχηγούς να έρχονται σε αντιπαράθεση για μία σειρά από θέματα, όπως η συναίνεση και το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του που έκλεισε τη συζήτηση επεσήμανε πως η συμφωνία με τους θεσμούς είναι δύσκολη μεν, αλλά «εμπεριέχει μία διαφορετική, ριζοσπαστική αντίληψη για την κοινωνία». Εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της ύφεσης φέτος, λέγοντας πως θα είναι μηδενική, και αναφέρθηκε σε πτυχές του νέου μνημονίου που όπως είπε δίνουν στην κυβέρνηση μεγαλύτερη ευελιξία.

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση εξάλλου πως υπερβάλει στην κριτική της ως προς τα μέτρα που έρχονται. «Κάποιοι ανακαλύψανε πως υπάρχει φοροκαταιγίδα, φορολαίλαπα, πως το έλεγαν κάποιοι απεχθές και επονείδιστο μνημόνιο, και μας λένε πως τα παλαιότερα μνημόνια ήταν καλύτερα. Στήνουν σκηνικό Αποκάλυψης» είπε χαρακτηριστικά.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του προς την αντιπολίτευση στάθηκε στο ασφαλιστικό λέγοντας πως κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το περασμένο Σάββατο, δεν ζήτησε να συμφωνήσουν τα κόμματα στις θέσεις της κυβέρνησης. «Ζητήσαμε εθνική κόκκινη γραμμή απέναντι στους δανειστές. Αρνηθήκατε, φτάνοντας στο απώτατο όριο της μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Αποφύγατε λέει την παγίδα που σας έστησα. Προτιμάτε να πέσει ο λαός στα λιοντάρια για να αποφύγετε εσείς την παγίδα που σας έστησα» υπογράμμισε και διαμήνυσε πως «θα υπερασπιστούμε τις συντάξεις υπερασπιστούμε μόνοι μας».

Από την πλευρά του, ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης κάλεσε την κυβέρνηση «να ετοιμάζει την απολογία της» και «να σταματήσει να πανηγυρίζει» καθώς, όπως είπε, οι ευθύνες της για τον τρόπο που έγινε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι τεράστιες. 

«Αυτό που δεν λέει ο κ. Τσίπρας είναι ότι η συνολική αξία των τραπεζών το 2014 έφτανε τα 37 δισ. ευρώ και τώρα τις ξεπούλησε για 800 εκατ. ευρώ. (…). Χάθηκαν σχεδόν 20 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ και άλλα 17 δισ. ευρώ από τους Έλληνες μικρομετόχους. Η κυβέρνηση προκάλεσε τεράστια ζημιά, οδήγησε το τραπεζικό σύστημα στον αφελληνισμό και αυτό δεν είναι λάθος, αλλά έγκλημα» υποστήριξε.

Κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση πως πολεμάει την εγχώρια παραγωγή και στάθηκε στους φόρους του προϋπολογισμού, καθώς όπως είπε «αναδεικνύει την ασυνέπεια και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης».

«Περιλαμβάνει φόρους 3,2 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά πέρα από το πακέτο που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο. Αποκαλύπτει την πολιτική απάτη που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Διαλύει τον μύθο της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας. Και αυτό ισχύει προπάντων για τις συντάξεις» σημείωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης και πρόσθεσε:

Ο προϋπολογισμός της αριστεράς δείχνει ότι το 2016 θα είναι πολύ χειρότερο. Δυστυχώς για τον τόπο τον προϋπολογισμό συνέταξαν τα στελέχη των δανειστών.

Ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «μνημονιακό» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι πιστή στα όσα ζητούν οι δανειστές και τα εφαρμόζει κατά γράμμα.

«Προϋπολογισμός μιας κυβέρνησης υποτίθεται αντιμνημονιακής, που έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια. Μοιραία θα πέσει έξω. Με ποια αισιοδοξία καταθέτετε αυτόν τον προϋπολογισμό όταν υπάρχουν ανεξόφλητα χρέη 82 δισ. ευρώ; Ο προϋπολογισμός θα πέσει έξω», σημείωσε ο κ. Μιχαλολιάκος.

Σε οξύτατους τόνους ήταν και η ομιλία της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά, η οποία εστίασε στο «άνοιγμα» του πρωθυπουργού προς την Κεντροαριστερά.

«Μην μιλάτε για την Πορτογαλία. Οι σοσιαλιστές εκεί δεν συνεργάζονται με ακροδεξιές αποφύσεις. Ο κύριος εκφραστής της δεξιάς είσαστε εσείς. Και το κάνατε με τόση επιτυχία που δημιουργήσατε πρόβλημα ύπαρξης σε παραδοσιακά κόμματα της κεντροδεξιάς» υπογράμμισε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως ο κ. Τσίπρας είναι «ο κύριος εκφραστής της Δεξιάς».

Η κ. Γεννηματά εξαπέλυσε πυρά με τη σειρά της για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και για τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, όσο και για την επιστροφή στην ύφεση. «Οι συντάξεις περικόπηκαν, οι πλειστηριασμοί απελευθερώθηκαν και η απειλή για την πρώτη κατοικία είναι υπαρκτή. Και έρχονται τα ξένα Funds που θα ασχοληθούν με τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων», είπε.

Για ολοκλήρωση των αντιλαϊκών μέτρων των προηγούμενων κυβερνήσεων έκανε λόγο ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε, «ένας χρόνος διακυβέρνησης από την αριστερά του κεφαλαίου ήταν αρκετός να σπάσει η σαπουνόφουσκα του φιλολαϊκού προφίλ. Ο προϋπολογισμός είναι μια σαφή ένδειξη για το που κλίνει ταξικά η κυβέρνηση. Τη διετία 2015-2016 η συγκυβέρνηση  επιβαρύνει τους πολίτες με επιπλέον φορολογικά βάρη 7 δισ ευρώ. Η κλιμακωση της αντιλαϊκής επίθεσης είναι ολοφάνερη σε όλες τις πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής. Για να ανακάμψει το κεφάλαιο πρέπει να εφαρμοστούν στο ακέραιο τα μνημόνια». 

Για «γκρίζο, αδιαφανή και άδικο» προϋπολογισμό μίλησε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης​.

Ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε πως από τις σπατάλες του προϋπολογισμού, ωφελούνται οι προνομιούχοι, οι συντεχνίες και τα πρόσωπα κοντά στα κόμματα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βάζει και άλλους φόρους και τέλη, σε μία κοινωνία που ασφυκτιά.

«Το 2015 είχαμε μικρή αύξηση της κατανάλωσης. Είχαμε και αύξηση του ΦΠΑ. Και αντί να έχουμε αύξηση των εσόδων, έχουμε μείωση. Πώς γίνεται αυτό; Υπάρχει μία απλή λέξη: Ανικανότητα. Και γιατί όταν αυξάνεις τους φόρους και μειώνονται τα έσοδα δεν χτυπάς τη φοροδιαφυγή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

 «Σήμερα ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό που φέρει τα βάρη του παρελθόντος, αλλά είναι αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης που κάνει η κυβέρνηση», τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έβαλε τη χώρα στον δρόμο της σωτηρίας «και δέχεται πόλεμο από τα ΜΜΕ που κάποιοι εξέθρεψαν δίνοντας τους δάνεια – μαϊμού».

Εξαπολύοντας επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Καμμένος είπε:

Δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση. Η ΝΔ έχει μετατραπεί σε ΝΔ – Vodafone. Η ΝΔ υιοθέτησε μία πολιτική την οποία δεν πίστευε.

Σημειώνεται πως ο κ. Καμμένος είχε σφοδρή αντιπαράθεση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο τόσο για το PSI όσο και για την υπόθεση των υποβρυχίων. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης τόνισε ότι το ασφαλιστικό να ψηφιστεί το νέο χρόνο με οικουμενική κυβέρνηση. «Η ιστορία γράφεται με γενναιότητα, εάν ο Τσίπρας πάει σε οικουμενική η ιστορία θα τον γράψει με χρυσά γράμματα», είπε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό και διαμήνυσε πως «από την Ένωση Κεντρώων δεν πρόκειται κανείς να αποτελέσει τσόντα».