Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Με νέους όρους μπαίνουν στο εσωκομματικό προεκλογικό παιχνίδι, οι τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ, έπειτα από την οριστικοποίηση των εκλογών για τις 20 Δεκεμβρίου και για τις 10 Ιανουαρίου σε περίπτωση που χρειαστεί και δεύτερος γύρος. Κοινή συνισταμένη της στρατηγικής που έχουν χαράξει τα επιτελεία όλων των υποψηφίων, είναι η επίθεση απέναντι στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη συζήτηση για τη στάση της ΝΔ απέναντι στο ενδεχόμενο μιας οικουμενικής κυβέρνησης, να έχει ανάψει για τα καλά.

Με περιοδείες, μεγάλες συνεντεύξεις και έντονη κοινοβουλευτική παρουσία, συνεχίζει την προεκλογική μάχη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος θα δώσει βάρος στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη και σε περιοχές που δεν πρόλαβε να επισκεφθεί στο προηγούμενο διάστημα. Η στρατηγική του πρώην προέδρου του κόμματος δομήθηκε πάνω σε τρεις άξονες: ενότητα, πολιτική συζήτηση και αναδιοργάνωση της ΝΔ, καθώς στο επιτελείο του εκτιμούν ότι τα τρία αυτά στοιχεία, μπορούν να δώσουν ξανά την κυβερνητική προοπτική στην κεντροδεξιά παράταξη.

Στο στρατόπεδο Μεϊμαράκη επικρατεί αισιοδοξία για το αποτέλεσμα, καθώς σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνουν από όλη τη χώρα, μόνο αυτός μπορεί να καθαρίσει από τον πρώτο γύρο το «παιχνίδι», έτσι ώστε η παράταξη και οι Νεοδημοκράτες να μην ταλαιπωρηθούν ως τις 10 Ιανουαρίου, με το κόμμα να μην μπορεί αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο που έπρεπε να έχει ως αξιωματική αντιπολίτευση σε μια τέτοια ταραγμένη περίοδο.

Υπό τα δεδομένα αυτά τις τελευταίες ημέρες εντοπίζεται διαρροή βουλευτών και στελεχών από άλλους υποψηφίους προς την πλευρά Μεϊμαράκη, με τον ίδιο να βαδίζει πάνω σε σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή έναντι της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα λέει με αφορμή τον «πρώτο Αριστερό προϋπολογισμό», τον οποίο αρνήθηκε να ψηφίσει και αποκαλεί «τερατούργημα», καθώς «δεν τον αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία και περιλαμβάνει μόνο φόρους και περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων».

«Η «Αριστερά του Τίποτε» μεταλλάχθηκε. Έγινε «Νεοφιλελεύθερη Αριστερά», αναφέρει ο σε συνομιλητές του κ. Μεϊμαράκης που προσθέτει ότι «ο προϋπολογισμός αυτός θα μείνει στην Ιστορία σαν Εφιάλτης της Αριστεράς, καθώς θα είναι το ντοκουμέντο που καταρρίπτει τους μύθους δεκαετιών και αποδεικνύει την απάτη που έστησαν, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ». Στη λογική αυτή απαντά και στο θέμα της συναίνεσης, λέγοντας πως «η συνεννόηση δεν γίνεται με «κουτοπονηριές» και με τη λογική που τα θέλει όλα δικά του. Δεν γίνεται με ύβρεις και εκβιασμούς. Η συνεννόηση δεν υποκλέπτεται. Θέλει αρχές και ήθος. Και αυτά, δεν τα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σε Χίο, Δράμα, Πύργο, Άρτα, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη συνεχίζει τις περιοδείες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα δώσει έμφαση την τελευταία εβδομάδα στο Λεκανοπέδιο. Κινούμενος με πολιτικά επιχειρήματα, όπως λένε οι συνεργάτες του, θα αποφύγει να μπει σε αντιπαράθεση με τους άλλους τρεις υποψηφίους, καθώς, σημειώνουν, αντίπαλος είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την κυβέρνηση, στο στρατόπεδο του κ. Μητσοτάκη είναι αρνητικοί, δεδομένου όπως λένε «Τσίπρας και υπευθυνότητα, άρα συναίνεση δεν συμβαδίζουν, οπότε δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο». Αφήνουν ωστόσο ανοικτό το παράθυρο σε μια οικουμενική, «αν αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες στη χώρα. Σε σχέση με την προεκλογική καμπάνια, το μήνυμα που θα στείλει προς τους πολίτες, είναι πως αν φτάσουν τελικά μέχρι τις κάλπες και τον ψηφίσουν, ξέρουν ακριβώς τι να περιμένουν: «μια δημιουργικά ανανεωμένη ΝΔ που θα μετατραπεί σε μια μεγάλη παράταξη η οποία θα κληθεί να αναλάβει τις τύχες της χώρας στην πιο δύσκολη στιγμή της πρόσφατης ιστορίας της.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε περιοχές που δεν επισκέφθηκε, θα περιοδεύσει ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος στις δύο εβδομάδες που απομένουν, θα επιχειρήσει να κάνει μια ουσιαστική στροφή, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του, προς μια πιο έντονη πολιτική συζήτηση. Παράλληλα υποστηρίζουν, ότι θα κινηθεί σε πιο χαμηλούς τόνους, σε σχέση με τους ανθυποψηφίους του, προκειμένου να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι να ψηφίσουν.

Στο ενδεχόμενο συνεργασίας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τζιτζικώστας λέει «όχι», χωρίς όμως να αποκλείει, αν εκλεγεί ο ίδιος, της συμμετοχή της ΝΔ σε μια οικουμενική με την προϋπόθεση να έχουν αποχωρήσει ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του. Η πλευρά του 37χρονου περιφερειάρχη ζήτησε στην ΚΕΦΕ πάντως, όσοι λάβουν μέρος στις εκλογές του πρώτου γύρου, να μπορούν στο δεύτερο να ψηφίσουν σε άλλο εκλογικό τμήμα, κάτι που δεν έγινε δεκτό, καθώς το καταστατικό ορίζει ότι αυτό απαγορεύεται, χωρίς να ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο κάποιος να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της διαδικασίας ως αντικαταστατικής και να δημιουργήσει προβλήματα στον επόμενο αρχηγό.

Ως ο πρωτεργάτης της…επανάστασης κατά του Αλέξη Τσίπρα, εμφανίζεται ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ζητά από τους συνυποψηφίους του να δηλώσουν ξεκάθαρα και δημόσια ποιοι προτίθενται να συνεργαστούν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Γεωργιάδης ξεκίνησε επίσης περιοδείες, από τη Χαλκιδική και τους μεταλλωρύχους  και αυτή τη φορά. Ο ίδιος θεωρεί ότι η ΝΔ δεν κινδυνεύει από διάσπαση και τάσσεται υπέρ της ενότητας.