Τα μηνύματα έρχονται από το εξωτερικό, από κορυφαία στελέχη τόσο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών όσο και από στελέχη της Ευρωπαϊκή Επιτροπής. Είναι γνωστό πως στις Βρυξέλλες δεν είδαν με καλό μάτι τη δεύτερη κατά σειρά κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου.

Αυτό το γνωρίζει και ο κύριος Τσίπρας καθώς του το έχουν πει αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες. Τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί τα τηλεφωνήματα προς την κυρία Γεννηματά πως θα πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση για να ψηφιστούν όλα τα προαπαιτούμενα από τη Βουλή. Η κυρία Γεννηματά πολύ προσεκτικά κάλεσε τον πρωθυπουργό να φέρει το ασφαλιστικό στη Βουλή για να γίνει εκεί η συζήτηση ενώ έχει διαμηνύσει και στους ευρωπαίους πως οι κινήσεις πρέπει να γίνουν από τον πρωθυπουργό αφού εκείνος με τη σειρά του παραδεχτεί πως έχει πρόβλημα με τη διακυβέρνηση της χώρας.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται μόνοι τους να δώσουν στήριξη στην κυβέρνηση και πως καλύτερα θα ήταν ο κύριος Τσίπρας πρώτα να διερευνήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ. Άλλωστε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν αντιληφθεί πως αυτό που θα ικανοποιούσε απολύτως τους εταίρους θα ήταν μια συνεργασία των δύο πρώτων κομμάτων.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει μείνει απαρατήρητη και η στάση που κρατούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες οι οποίοι στη γραμμή που χάραξαν από το καλοκαίρι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνουν πως αν η κυρία Γεννηματά απαλλαγεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο τότε υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας. Από τη Χαριλάου Τρικούπη απαντούν  πως θα πρέπει ο κύριος Τσίπρας να απαλλαγεί από τα δικά του βαρίδια.

Σε κάθε περίπτωση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν πως αμέσως μετά τον ερχομό του νέου έτους θα υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις καθώς δεν βλέπουν τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα καταφέρει να ξεπεράσει τον σκόπελο του ασφαλιστικού αλλά και το φορολογικό των αγροτών το οποίο μπορεί να έχει μετατεθεί για το Μάρτιο, παραμένει πάντως αγκάθι για το ΣΥΡΙΖΑ.