Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε (το σώμα και τον ελληνικό λαό) ότι «θα υπερασπιστούμε τις συντάξεις και θα τις υπερασπιστούμε μόνοι μας» προσθέτοντας ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση «δεν περιλαμβάνει μείωση με οριζόντιες περικοπές».

Πρόκειται για μια δέσμευση υψηλού ρίσκου καθώς συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές απαιτούν άγριο κούρεμα των συντάξεων. Αν ο Τσίπρας δικαιωθεί θα είναι νικητής και τροπαιούχος σε μια σκληρή μάχη την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει δώσει μόνος του αφού το σύνολο της αντιπολίτευσης αρνήθηκε να συναινέσει στη χάραξη μιας ενιαίας γραμμής. Αν όχι, θα εκτεθεί σε ένα θέμα που έχει άμεση επίπτωση στη διαβίωση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Οι συντάξεις, το έχουμε ξαναπεί, είναι κάτι περισσότερο από το φαγητό του υπερήλικα- μπαλώνουν όλες της οικονομικές τρύπες της οικογένειας που δοκιμάζεται σκληρά στην Ελλάδα των Μνημονίων. 

Εκείνο όμως που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση από όλα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, ήταν η αποστροφή «θα ματώσουμε, αλλά θα τα καταφέρουμε, θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια και αν χρειαστεί θα ξανασυγκρουστούμε». Ακούστηκε σαν απειλή και έτυχε διπλής ανάγνωσης ή ερμηνείας- αν το προτιμάτε.

Υπήρξαν ορισμένοι οι οποίοι «διάβασαν» ότι ο Πρωθυπουργός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση των νομοσχεδίων που απαιτούνται προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα και με επιτυχία η αξιολόγηση από τους εταίρους. Αυτό εμπεριέχει και μια προειδοποίηση προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Άλλοι έδωσαν την ερμηνεία ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος για μια νέα σκληρή διαπραγμάτευση βλέποντας ότι οι εταίροι- δανειστές δεν δέχονται τα ελληνικά επιχειρήματα και οδηγούν σε επιλογές χωρίς μέλλον. 

Ενδεχομένως το ένα να μην αποκλείει το άλλο. Δηλαδή να ετοιμάζεται για νέο γύρο διαπραγμάτευσης και στο βάθος, να μην αποκλείει και το ενδεχόμενο των εκλογών, αν και διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας.  

Φυσικά δεν αποκλείεται η «απειλή» να ήταν απλά ένα σχήμα λόγου. Εμείς απλά θα θυμίσουμε ότι η πρώτη σύγκρουση Τσίπρα με τους δανειστές, μπορεί να οδήγησε σε εκλογές στις οποίες ο Πρωθυπουργός πήρε ανανεωμένη εντολή διακυβέρνησης, αλλά ταυτοχρόνως έφερε διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν απέτρεψε το 3οΜνημόνιο…