«Η Ειδομένη θα "καθαρίσει" από μετανάστες στις επόμενες ημέρες (...) θα εφαρμοστούν οι νόμοι», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, επισημαίνοντας ότι το σενάριο εξόδου από τη Σένγκεν «χτίστηκε» από πρωθυπουργούς κρατών που λειτουργούν «ξενοφοβικά».

Ο κ. Μούζαλας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, δήλωσε:

Καταβάλουμε προσπάθεια να μην πέσει ξύλο, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τους νόμους.

«Δέκα ημέρες κατειλημμένη είναι η σιδηροδρομική γραμμή, δεν μπορείς σαν κράτος να μην αντιδράσεις» τόνισε. 

Αναφερόμενος στην επικριτική για τη χώρα μας έκθεση του Λιθουανού επιτρόπου Βιτένις Αντριουκάιτις για το προσφυγικό, ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι «έχε και τα δίκια του». Εξήγησε όμως ότι η Λέσβος έχει 400 χιλιόμετρα ακτές και δεν μπορεί να υπάρχει έτοιμο ιατρείο παντού. 

«Στα συμπεράσματα θα συμφωνήσω μαζί του, ζητά όπως κι εμείς περισσότερη Ευρώπη» εξήγησε. 

«1.500 μετανάστες γύρισαν από την Ειδομένη και περιμένουμε άλλους 1.500... Όσοι θέλουν αίτηση άσυλου θα τους δώσουμε δυνατότητα να το κάνουν... Παρά πολλοί μετανάστες θέλουν να επιστρέψουν μόνοι τους στις χώρες τους υπάρχει πρόγραμμα οικειοθελούς επιστροφής, θα γίνουν και απελάσεις» ξεκαθάρισε. 

«Σιγά – σιγά οι μετανάστες αποσύρονται από την Ειδομένη... 1.000 μετανάστες είχαν μείνει χθες» διευκρίνισε ο υπουργός.

Το σενάριο για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν «χτίστηκε από δηλώσεις πρωθυπουργών κρατών, οι οποίοι λειτουργούν ξενοφοβικά», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής και πρόσθεσε ότι παρά ταύτα «αυτό μεταφέρθηκε στη χώρα μας σαν να είναι απόψεις της Ευρώπης» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε επίσης ότι το θέμα δεν ετέθη καν στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, για να συμπληρώσει πως «ετέθησαν ζητήματα πολύ σοβαρά όπως της φύλαξης και μείωσης των ροών, σε σχέση και με την τρομοκρατία, σε αυτόν τον φόβο που δικαίως μάς έχει πιάσει μετά το χτύπημα στο Παρίσι».

Ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι «οι απομονωτικές και εθνικές "λύσεις" όπως το να χτίζουμε τείχη δεν βοηθάνε. Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», ενώ ανέφερε ότι δεν ακούστηκαν δηλώσεις όπως αυτές του προέδρου του Συμβουλίου Γιαν 'Ασελμπορν, του κ. Αβραμόπουλου και άλλων.

Ο Γιάννης Μουζάλας κατήγγειλε δε ότι η Frontex είχε ζητήσει να έρθουν στη χώρα μας παρατηρητές από τα Σκόπια την οποία ονόμαζαν αυθαίρετα ως «Μακεδονία». «Ουδέποτε αρνηθήκαμε δυνάμεις της Frontex, αντιθέτως ζητήσαμε 1.600 άτομα, και είχαμε δεχθεί τη δακτυλοσκόπηση» σημείωσε. 

Σε άλλο σημείο, ο αναπληρωτής υπουργός, έκανε λόγο για αδικία απέναντι στη χώρα μας, αναφερόμενος στην κριτική για τους δύο από τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, οι οποίοι πέρασαν από τη Λέρο.

«Από τους 8 τρομοκράτες, απεδείχθη ότι οι δυο περάσαν τον Οκτώβριο που ήταν μια πάρα πολύ ζόρικη περίοδος, από τη Λέρο. Και οι δύο πιστοποιήθηκαν με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό το πράγμα δεν αναφέρεται σαν επιτυχία. Θέλω να πω ότι πρέπει να ψάξει να βρει τα θετικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «έχουμε πολλά αρνητικά» σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, «τα οποία προσπαθούμε να θεραπεύσουμε» και συνέχισε: «Δεν είμαστε τόσο καλοί στην διαχείριση των ανηλίκων. Έρχονται πολλά ανήλικα και δεν είμαστε κατάλληλα εξοπλισμένοι».