Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το πρωί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στη Βουλή. 

Αντικείμενο της άτυπης σύσκεψης που έχει πρωθυπουργός με υπουργούς της κυβέρνησης είναι ο προγραμματισμός και συντονισμός του κυβερνητικού έργου.

Καθώς η κυβέρνηση φέρνει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή προς ψήφιση σημαντικά νομοθετήματα που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης να συζητηθούν και τα χρονοδιαγράμματα για την κατάθεση και ψήφιση των νομοθετημάτων αυτών.

Όπως είχε διαμηνύσει την προηγούμενη εβδομάδα ευρωπαίος αξιωματούχος, η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα μέτρα έως τις 11 Δεκεμβρίου ώστε να εκταμιευθεί η υποδόση του ενός δισ. ευρώ την αμέσως επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ένα δισ. ευρώ καλό θα ήταν να εκταμιευθεί πριν από το τέλος του χρόνου, διότι διαφορετικά η εκταμίευσή του θα καθυστερήσει ενώ εξήγησε ότι η διαθεσιμότητα της υποδόσης λήγει στο τέλος του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, πρόσθεσε αυτό δε σημαίνει ότι το ένα δισ. ευρώ θα εξατμιστεί, αλλά θα είναι διαθέσιμο με τις επόμενες αξιολογήσεις του τρίτου προγράμματος, εντός του 2016.

Ανάμεσα στα μέτρα που πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα είναι τα κόκκινα δάνεια, η σύσταση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Εφόσον όλα πάνε καλά και εγκριθεί η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ θα αρχίσουν και οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ενώ θα ακολουθήσει το ασφαλιστικό, που αν τελικά εγκριθεί από την ελληνική Βουλή, θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όχι πάντως νωρίτερα του Φεβρουαρίου.