Σάλος έχει προκληθεί από το δημοσίευμα της Die Welt  ότι η Ελλάδα είναι ακυβέρνητη χώρα
 
Η γερμανική πρεσβεία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει πως ''παγίως δεν σχολιάζει δημοσιεύματα του τύπου, τα οποία αφορούν υποθετική εσωτερική αλληλογραφία'', προσθέτοντας ότι ο υπουργός Βάλτερ Στάϊνμαϊερ στην επίσκεψή του ''επαίνεσε την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των δύσκολων προσκλήσεων''. 
 
Από την πλευρά τους κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνοντας την ανακοίνωση αυτή, τονίζουν ότι διαψεύδει το δημοσίευμα της Die Welt, μιλάει για «υποθετική εσωτερική αλληλογραφία» και αναφέρεται στη στήριξη που παρείχε ο Σταϊνμάγερ στην κυνέβέρνηση κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην ΑΘήνα. Όπως τονίζουν αναφέρεται σε στήριξη της γερμανικής κυβέρνησηςπρος την ελληνική, σε όλες «τις προκλήσεις δηλαδή και το πρόγραμμα αλλά και το προσφυγικό». 
 
 
Αναφορικά με πρόσφατα γερμανικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα, η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα αναφέρει τα ακόλουθα: 
 
Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα παγίως δεν σχολιάζουν δημοσιεύματα του τύπου, τα οποία αφορούν υποθετική εσωτερική αλληλογραφία
 
Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός κ. Στάινμαϊερ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα επαίνεσε όλους τους συνομιλητές του και ειδικότερα τον Πρωθυπουργό, για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των δύσκολων προκλήσεων, ενώπιον των οποίων βρίσκεται η Ελλάδα. Αντιμετώπιση στην οποία συνδράμει σε μεγάλο βαθμό και η Γερμανία
 
Σε αυτό το πνεύμα η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και η Πρεσβεία συνεργάζονται στενά και εμπιστευτικά με όλες τις ελληνικές αρχές.
 
 
Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας σημείωνε πως «ο Αλέξης Τσίπρας προκαλεί και πάλι αναστάτωση στην Ευρώπη. Η κυβέρνησή του έχει καθυστερήσει σημαντικά σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα. Η πρώτη αξιολόγηση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Οκτώβριο, δεν αποκλείεται να παραταθεί μέχρι και τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού», εκμυστηρεύτηκαν ευρωπαϊκοί διαπραγματευτικοί κύκλοι προς την Welt της Κυριακής. «Απέχουμε πολύ από την αξιολόγηση», λέει ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται και προσθέτει: «(Η κυβέρνηση) συνεχίζει την άδοξη παράδοση των προκατόχων της».