Μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να ξεκλειδώσει η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συζητήθηκε στη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με υπουργούς της κυβέρνησης.

Περίπου στα μέσα Ιανουαρίου θα πρέπει να ψηφιστεί και το νέο ασφαλιστικό, το οποίο θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα, μειώσεις συντάξεων και ενοποιήσεις ταμείων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε έναν διεξοδικό διάλογο για το ζήτημα του ασφαλιστικού, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται για την ώρα διάθεση συναίνεσης από τις αντιπολιτευόμενες πολιτικές δυνάμεις. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το ζητούμενο είναι να υλοποιηθεί μία ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση, δίκαιη και κυρίως βιώσιμη για τις επόμενες γενιές αλλά και να αποφευχθεί η οποιαδήποτε μείωση της βασικής σύνταξης.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό βρέθηκε και η «έντονη διαπραγμάτευση» που αναμένεται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το ζήτημα του ΑΔΜΗΕ, για το οποίο εκφράζεται αισιοδοξία για την πορεία διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Παράλληλα, έγινε και αναφορά στην εισήγηση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο οποίος έχει δηλώσει στην αντιπολίτευση ότι θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα για την νόμιμη σύνθεση του ΕΣΡ και του ΑΣΕΠ, θέτοντας μάλιστα ως χρονικό περιθώριο την 20η Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι, αν δεν συμβάλλουν τα κόμματα κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, «δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα», θέση η οποία συζητήθηκε και στη σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών με τον Αλέξη Τσίπρα.