Για «πάγωμα» του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» που παρέχει δάνεια και ενισχύσεις σε νοικοκυριά για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους, κάνει λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, επικαλούμενος στοιχεία από απάντηση που έλαβε σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, τονίζοντας ότι 35.715 αιτήσεις πολιτών είναι στην αναμονή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει:

Σύμφωνα με την απάντηση του ΕΤΕΑΝ, «δεν υπάρχει η δυνατότητα νέων υπαγωγών στο πρόγραμμα, δεδομένης της εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων.

Το 2015 εντάχθηκαν συνολικά μόνο «517 ωφελούμενοι από απελευθέρωση προηγούμενων δεσμευμένων κονδυλίων», ενώ τα προηγούμενα πέντε χρόνια είχαν συνολικά ενταχθεί 50.041.

Είναι σε αναμονή 35.715 αιτήσεις για τις οποίες απαιτούνται συνολικά 358,45 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από την απάντηση της Ειδικής Γραμματείας προκύπτει ότι το διαθέσιμο ποσό είναι 248 εκατ. ευρώ.

Από την απάντηση της Ειδικής Γραμματείας προκύπτει ότι είναι σε εξέλιξη το μοντέλο αξιολόγησης του χρηματοδοτικού μέσου, προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα, ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην απάντηση, «λόγω των εξελίξεων στην οικονομία, η εν λόγω αξιολόγηση αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να επικαιροποιηθεί.

Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει τέλος ότι τα νοικοκυριά ενδιαφέρονται ιδιαίτερα γι' αυτό το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και ο κατασκευαστικός κλάδος απαιτεί τη συνέχισή του.