Επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί  από σήμερα ο πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Φτάνοντας θα επισκεφθεί αρχικά το Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη και εν συνεχεία θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου εν συνεχεία θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 3 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο επίκεντρο της οποίας αναμένεται να είναι θέματα ενεργειακά και το ζήτημα περί οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ με όρια στα σημεία που εκτείνονται οι ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών, ενώ, τέλος, θα ακολουθήσουν δηλώσεις του Αιγύπτιου Προέδρου και του Πρωθυπουργού στον Τύπο.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί Τριμερής Συνάντηση Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, στην οποία θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, το απόγευμα της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Αιγύπτιου ηγέτη με τον υπουργό Εθνικής 'Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ενώ την Πέμπτη το πρωί θα υπάρξει συνάντηση του Αιγύπτιου Προέδρου με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Τσίπρας και Αλ Σίσι είχαν συναντηθεί ξανά τον περασμένο Αύγουστο, στο περιθώριο των εγκαινίων της νέας διώρυγας του Σουέζ, και είχαν συζητήσει για θέματα οικονομικής συνεργασίας, όπως και της λιμενικής συνεργασίας ανάμεσα στο Σουέζ και στο Πειραιά, καθώς και σε άλλα ελληνικά λιμάνια. Επίσης είχαν συμφωνήσει τότε στη διοργάνωση τριμερούς με Κύπρο για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.