«Κόκκινη» γραμμή οι κύριες συντάξεις για την κυβέρνηση, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αν και όπως διευκρίνισε ακόμα αναζητούν το πως θα κλείσει το πακέτο μέτρων για 1,8 δισ. ευρώ.

Όπως είπε, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στο κανάλι «E» «αυτή είναι γραμμμή της κυβέρνησης», το να μην μειωθούν δηλαδή οι κύριες συντάξεις. «Είναι ο στόχος που προσεγγίζουμε με τεράστια προσπάθεια», είπε και πρόσθεσε ότι γι' αυτό έγινε και σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ώστε να βρεθεί μια λύση για το Ασφαλιστικό.

Η κ. Γεροβασίλη επέμεινε ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις ενώ στις επικουρικές σύμφωνα με το σχέδιο που τίθεται προς διαπραγμάτευση θα υπάρξει «μια μείωση της τάξης των 15, 20, 30 ευρώ». «Θεωρούμε ότι αυτός είναι ένας τρόπος να μην θιγούν οι συνταξιούχοι του σήμερα και του μέλλοντος», είπε ακόμα.

Όσον αφορά στην κάλυψη του δημοσιονομικού στόχου διευκρίνισε ότι από το 1% του ΑΕΠ που πρέπει να καλυφθεί από το ασφαλιστικό, το 0,6% έχει ήδη καλυφθεί με την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, ενώ για το 0,4%, δηλαδή 720 εκατ. ευρώ, υπάρχει σκέψη «για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ή θα καλυφθεί με άλλους τρόπους».

«Βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση και δεν θέλουμε να προεξοφλήσουμε το αποτέλεσμα, ενδεχομένως να πάει καλά και να μην χρειαστεί να συγκρουστούμε», τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος μίλησε και για το δημοσίευμα της Die Welt, λέγοντας ότι γενικά μετά το δημοψήφισμα κύκλοι του Βερολίνου διακινούν τέτοια δημοσιεύματα «ως μέσο πίεσης προς τη χώρα» και ότι αυτό «εντείνεται όσο πιο κοντά φτάνουμε σε μια κρίσιμη στιγμή».

«Το σενάριο Ελλάδα-αποκία χρέους είναι καλά ριζωμένο στο μυαλό κάποιων» σχολίασε ακόμα και υπογράμμισε ότι «δεν είναι θέμα της πρεσβείας να διαψεύδει τόσο σημαντικά ζητήματα», αν και όπως είπε η ανακοίνωση της πρεσβείας «βάζει τα πράγματα στη θέση τους».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τη φορολογία στα καύσιμα, είπε ότι «με φόρους δεν έρχεται η ανάπτυξη» και πρόσθεσε ότι «είμαστε όμως στη δυσάρεστη θέση να μην μειώσουμε φόρους» και «να διατηρούμε τους παλιούς φόρους που θα θέλαμε να είχαμε βγάλει», για τους οποίος παραδέχθηκε ότι «αυξάνονται ελαφρώς».

Όπως είπε «σε ένα άδειο ταμείο δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε έσοδα», αλλά «προσπαθούμε να αυξήσουμε την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ και το άλλο είναι η πάταξη των διαφόρων λαθρεμπορίων όπως και στα καύσιμα».