Tον κώδωνα του κινδύνου για αυξανόμενη επιστροφή στους εθνικισμούς, καθώς επίσης και άνοδο της ξενοφοβίας και του λαϊκισμού στην Ευρώπη με αφορμή την προσφυγική κρίση και τις μεταναστευτικές ροές αλλά και την τρομοκρατική απειλή, έκρουσε σήμερα από το Σεράγεβο ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημητρης Αβραμόπουλος.

«Κάτι τέτοιο θέτει σε αμφισβήτηση το κοινό μας ευρωπαϊκό όραμα όσο και την ιδέα μιας Ευρώπης χωρίς αποκλεισμούς», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου και Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Άσελμπορν και τον Υπουργό Ασφάλειας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης κ. Ντράγκαν Μέκτιτς, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

«Αντί για τέτοιου είδους αντιδράσεις, έχω την πεποίθηση πως θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε αυτές τις προκλήσεις, την προσφυγική κρίση, τις μεταναστευτικές ροές και την τρομοκρατική απειλή, δηλαδή, ως καταλύτη προς επανεξέταση και ενδυνάμωση των σχέσεων μας-τόσο των σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών, όσο και των σχέσεων μας με τα Δυτικά Βαλκάνια, και να φέρουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πιο κοντά στην ΕΕ. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να εμβαθύνουμε την ενότητα, τη συνεργασία και τον συντονισμό μας», πρόσθεσε. 

Μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου και Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Άσελμπορν και τον Υπουργό Ασφάλειας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης κ. Ντράγκαν Μέκτιτς, δήλωσε τα εξής:

Θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω τους Βόσνιους οικοδεσπότες μας που μας υποδέχθηκαν σε αυτή την ιστορική πόλη. Πρόκειται για την  πόλη στην οποία πριν 100 χρόνια ξεκίνησε ένας πόλεμος που μας άγγιξε όλους. Σήμερα βρισκόμαστε ξανά σε μία ακόμη κρίσιμη καμπή.

Σήμερα συζητήσαμε σχετικά με προκλήσεις που μοιραζόμαστε όλοι το παρόν διάστημα: αφενός την προσφυγική κρίση και τις μεταναστευτικές ροές, και αφετέρου την τρομοκρατική απειλή. Και οι δύο αυτές προκλήσεις που όλοι αντιμετωπίζουμε σήμερα προκαλούν ανησυχία εξαιτίας κυρίως του κύματος των αντιδράσεων που επιφέρουν.

Παρατηρώ σε πολλές χώρες κατά μήκος της Ευρώπης μία αυξανόμενη επιστροφή στον εθνικισμό καθώς και την άνοδο της ξενοφοβίας και του λαϊκισμού. Κάτι τέτοιο θέτει σε αμφισβήτηση τόσο το κοινό ευρωπαϊκό μας όραμα όσο και την ιδέα μίας Ευρώπης χωρίς αποκλεισμούς. 

Αντί για τέτοιου είδους αντιδράσεις, έχω την πεποίθηση πως θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε αυτές τις προκλήσεις ως καταλύτη προς επανεξέταση και ενδυνάμωση των σχέσεων μας-τόσο των σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών, όσο και των σχέσεων μας με τα Δυτικά Βαλκάνια, και να φέρουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πιο κοντά στην ΕΕ.

Εάν οι παρούσες κρίσεις μας έχουν διδάξει κάτι, τότε αυτό θα ήταν η συνειδητοποίηση πως οι κρίσεις αυτές δεν γνωρίζουν σύνορα. Μοιραζόμαστε μία κοινή ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους που αναζητούν την προστασία μας,  όπως επίσης μοιραζόμαστε και μία κοινή ευθύνη να προστατεύουμε τους πολίτες μας από εγκληματίες που στοχεύουν αθώους ανθρώπους και τις κοινές δημοκρατικές μας αξίες.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να εμβαθύνουμε την ενότητα, τη συνεργασία και τον συντονισμό μας. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, πριν από ένα χρόνο, η ΕΕ υιοθέτησε δύο Ατζέντες, μια για την μετανάστευση και μια για την ασφάλεια.  

Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής. Όταν πρόκειται για την υλοποίηση των παραπάνω, η συνεργασία με τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ουσιαστική και αμοιβαία επωφελής.

Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον, όχι μόνο τώρα, για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, αλλά και στο μέλλον για να αποφύγουμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν σε αυτά που χώριζαν τους λαούς μας.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος,  «συμφωνήσαμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας σε τέσσερις τομείς»:

  • Για τις προσφυγικές ροές κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων: «Συμφωνήσαμε όλοι ότι χρειάζεται να επιβραδύνουμε τις ροές και να προσφέρουμε ένα καλύτερο καταφύγιο σε όλους, ιδίως κάτω από αυτές τις καιρικές συνθήκες, ενημερώνοντας παράλληλα όλες τις γείτονες χώρες σε διαρκή βάση και με τον κατάλληλο τρόπο. Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι κανένας να στερείται εισόδου με μόνο κριτήριο την εθνικότητά τους.»
  • Για τα ταξίδια χωρίς θεώρηση (Visa) για τα Δυτικά Βαλκάνια: «Κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν έχει αιτηθεί την ενεργοποίηση της ρήτρας αναστολής. Ωστόσο οι αριθμοί των αιτήσεων ασύλου από πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων είναι αρκετά υψηλοί και πρέπει σε κάθε περίπτωση να μειωθούν εάν επιθυμούμε να διατηρήσουμε τη διαδικασία ταξιδιών χωρίς θεώρηση».
  • Για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας: «Όλοι ενέκριναν σήμερα το ολοκληρωμένο σχέδιο για δράση της πρωτοβουλίας ενάντια στην τρομοκρατία μεταξύ ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων ώστε να ανταποκριθούμε μόνο με συλλογικό τρόπο σε αυτήν την απειλή».
  • Για τα πυροβόλα όπλα: «Έχουμε ήδη ένα Σχέδιο Δράσης με την Ανατολική και τη Δυτική Ευρώπη για το διάστημα 2015-2019 σχετικά με την παράνομη διακίνηση όπλων. Επιπλέον, υιοθετήσαμε την περασμένη βδομάδα ένα σχέδιο Δράσης  σχετικά με την παράνομη διακίνηση και χρήση πυροβόλων όπλων τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ».

Και κατέληξε λέγοντας:

Η ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια εκφράζουν τη δέσμευση τους να συνεργασθούν για ένα κοινό μέλλον. Τα δύο πιο κρίσιμα ζητήματα του σήμερα, το μεταναστευτικό και η ασφάλεια, συνδέουν τις μοίρες μας. Μόνο μαζί και ενωμένοι μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Σήμερα ήταν μία πολύ σημαντική μέρα για την ενδυνάμωση των σχέσεων μας.