Συνέντευξη εφ όλης της ύλης έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ που αναφέρθηκε στον διάλογο με την αντιπολίτευση, στο ασφαλιστικό, στην ανακεφαλαιοποίηση και το προσφυγικό.

Ο κ. Τσίπρας παρότι επέμεινε στην ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων, απέκλεισε τόσο το ενδεχόμενο συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης, όσο και τη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

«Αισθάνομαι πάρα πολύ ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία των 153» είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι 4ετίας και ότι δεν κάνει καλό στην αντιπολίτευση να κοιμάται και να ξυπνά με την έγνοια ότι αυτή η κυβέρνηση θα πέσει. Τόνισε ότι στον ορίζοντα της 4ετιας υπάρχουν μεγάλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Είπε ότι στόχος του, στα 40 του που έγινε πρωθυπουργός, δεν είναι η διαχείριση της εξουσίας αλλά να βάλει τις δυνάμεις του για να γίνουν κάποιες μεγάλες αλλαγές.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν μπαίνουμε σε συνδιαλλαγή με κανέναν και ότι δεν ζητεί την στήριξη κανενός για να περάσει έναν δύσκολο κάβο». Εξήγησε ότι στη δύσκολη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό θα βοηθούσε αν το κόμματα κατέθεταν τις προτάσεις του κι αν συμφωνούσαν στο ότι δεν χρειάζονται νέες περικοπές.

Παράλληλα εκτίμησε πως δεν θα υπάρχουν άλλες διαφοροποιήσεις στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις θα είναι εξαιρετικά ύποπτες διότι δεν μπορεί να μπαίνεις στις λίστες για να εκλεγείς και μετά να διαφωνείς εκ των υστέρων» είπε.

Σε ερώτηση για το ΕΣΡ και την αδειοδότηση των καναλιών είπε ότι «σύντομα η ΝΔ θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την εκλογή του αρχηγού της και πως θα προσέλθει στη διάσκεψη των προέδρων. Αν δεν προσέλθουν τα κόμματα τότε αυτό θα σημαίνει ότι υπάρχουν κάποια συμφέροντα από πίσω, προσέθεσε

Κληθείς να αναφερθεί σε ονόματα ως προς τη διαπλοκή, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «είμαι πρωθυπουργός, όχι ο χρυσός οδηγός, εγώ βάζω κανόνες» και συνέχισ λέγοντας ότι «όποιος πληρώσει μπορεί μετά να στηρίζει όποιον θέλει».

Θετικά σχόλια επεφύλασσε εξάλλου για τον Βασίλη Λεβέντη, λέγοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να ανάγεται σε ρυθμιστή:

Τον εκτιμώ τον κ. Λεβέντη. Αλλά δεν πάει πολύς καιρός που το πολιτικό και μιντιακό σύστημα τον απαξίωνε εν χορώ και τώρα το ίδιο σύστημα τον ανάγει σε ρυθμιστή της πολιτικής ζωής.

Δείτε λεπτό προς λεπτό τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα, όπως τη μετέδωσε το Newpost:

Live bloging*