«Πληρωμένη» απάντηση στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για το ότι τρέφει εκτίμηση στο πρόσωπό του έδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης στην εκπομπή στον «Ενικό» στον τηλεοπτικό σταθμό STAR με τον Νίκο Χατζηνικολάου, και άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

«Ο Τσίπρας πάλλεται μεταξύ του πανικού να μην του φύγουν βουλευτές και της προσπάθειας να νιώσει σίγουρος για τον εαυτό του», προσθέτοντας στην ερώτηση αν μετά την συνέντευξή του θα θελήσει να στηρίξει την κυβέρνηση, ότι «αν πέφτει η κυβέρνηση, εγώ δεν θα αποτελέσω στήριγμά της» σημειώνοντας:

Σας λέω ότι ψυχολογικά ταλαντεύεται μεταξύ των δύο καταστάσεων. Θέλει να δείξει σιγουριά.

Σε ερώτηση του Τάκη Χατζή, αν υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας μετά από αυτή την συνέντευξη του πρωθυπουργού σε περίπτωση κρίσης, ο κ. Λεβέντης απάντησε:

Όταν έστειλα την επιστολή είχα δεσμευτεί ότι όποιος έβγαινε πρώτος, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε η ΝΔ θα του έστελνα τα 9 σημεία. Οχι για να μπω στην κυβέρνηση. Δεν υπήρχε πρόθεση εισόδου στην κυβέρνηση. Αν πέφτει η κυβέρνηση, δεν θέλω να αποτελέσω στήριγμά της.

Την ίδια στιγμή, πως θα κινηθεί στο ενδεχόμενο τρίτης εκλογικής αναμέτρησης απάντησε ότι «πάντα προτάσσω το εθνικό συμφέρον. Υπάρχει όμως και η Φώφη Γεννηματά και ο Θεοδωράκης. Γιατί να το φορτωθώ εγώ στις δικές μου πλάτες;». Σε αυτό το πλαίσιο, συμπλήρωσε ότι «η οικουμενική δίνει γενναιότητα στον πρωθυπουργό. Και αν γίνει μια θυσία, αυτή θα γίνει για την χώρα».

Στην ερώτηση, δε, αν ο στόχος της οικουμενικής είναι να μην είναι πλέον πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας απάντησε αρνητικά, σημείωνοντας ότι δεν θα έχει κέρδος από τον διάδοχό του.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τόνισε ότι το ασφαλιστικό θα είναι καθοριστικό για την επιβίωση της κυβέρνησης:

Έχω την πεποίθηση ότι αυτή η κυβέρνηση θα καταρρεύσει σύντομα. Το ασφαλιστικό είναι μια δοκιμασία. Αλλά είναι κι άλλα νομοσχέδια, για τους αγρότες και άλλα. 

Την ίδια στιγμή επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός σχοινοβατεί. Προσπαθεί να βρει το θαύμα να σώσει τον εαυτό του. Σας διαβεβαιωνω ότι για  το ασφαλιστικό αν δεν επέμβουμε άμεσα σε δύο χρόνια δεν θα παίρνει κανένας έλληνας σύνταξη. Θα τον κυνηγάνε όλοι».

Πρόσθεσε, δε, σε σχέση με τη σημασία που έχουν δώσει οι θεσμοί σε εργασιακά και ασφαλιστικό ότι «οι ξένοι έχουν δώσει έμφαση στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Το μεν για τις συντάξεις και για τα εργασιακά γιατί πρέπει να μπουν οι νέοι στην αγορά εργασίας. Αυτό είναι ένα ερώτημα».

Ο κ. Λεβέντης σχολίασε τις αμφιβολίες των δανειστών για τις μεταρυθμίσεις:

Οι υποψίες των Ευρωπαίων είναι εύλογες. Δεν έχουμε προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Περνάμε κάποια νομοσχέδια όταν είναι να πάρουμε τη δόση.  Υπάρχουν νομοσχέδια στο ράφι. Αυτά είναι στα λόγια, είναι στα χαρτιά.

Σε σχέση με την δυναμική του πρωθυπουργού ο Βασίλης Λεβέντης σχολίασε ότι «ο Τσίπρας έχει μόνο το 20% του κόσμου και δεν πρέπει να είναι αλαζόνας», ενώ αναφορικά με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο και τον χαρακτηρισμό «ακροδεξιο», τόνισε ότι «δεν χαρακτηρίζω εγώ έτσι, αλλά οι πράξεις του».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι «υπέρ της δημόσιας συζήτησης με τους πολιτικούς αρχηγούς», βάσει των όσων είπε και ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του.

Αμέσως θα το έκανα. Θα ήθελα δημόσιο διάλογο και να πούμε για το πως μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε τους δημόσιους υπαλλήλους. 

Ο κ. Λεβέντης έδωσε, επίσης, μια γλαφυρή περιγραφή του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, χαρακτηρίζοντας το «μάρτύριο»:

Περάσαμε ένα μαρτύριο οκτώ ωρών. Ο Τσίπρας έφαγε 1 1/2 ώρα για το προσφυγικό και 45 λεπτά για το ασφαλιστικό. Και έχω να πω ότι δεν είπε κάτι παραπάνω, εσείς τα λέτε καλύτερα κύριε Χατζηνικολάου, πιο εμπεριστατωμένα. Έβγαλε ένα λογύδριο εξήντα σελίδω άνευ περιεχομένου. Μετά ανέλαβε η Γεννηματά. Κόντεψα να κοιμηθώ. 

Ο Θεοδωράκης έπαιζε όλην την ώρα με το κινητό του. Και εκεί κόντεψα να κοιμηθώ, απορώ πως άντεξε ο Παυλόπουλος. Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας λυπήθηκα.

Σε ερώτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Λεβέντης έθιξε το θέμα της ΕΡΤ, εκφράζοντας την άποψη ότι «κακώς άνοιξε. Εξακολουθεί να είναι στέκι αργομισθίας. Δεν ήταν πρωτεύον. Ήταν γινάτι του Τσίπρα και της Κωνσταντοπούλου. Προεκλογικά είχε πει ότι θα σκίσει και τα μνημόνια. Γιατί δεν έδειξε το ίδιο ζήλο να τα σκίσει και έσπευσε να ανοιξει την ΕΡΤ».

Όσο για το αν επιδέχεται διόρθωσης το μνημόνιο επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να την διορθώσουμε γιατί υπήρχε κομματικός στρατός», ενώ για την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, η οποία προχώρησε στο κλείσιμό της, αποκάλυψε ότι της βάζει μηδέν.

Ακολούθως, σε παρατήρηση του Τάκη Χατζή για τον Κώστα Σημίτη, σχολίασε ότι ο πρώην πρωθυπουργός «έκανε ένα καλό το ότι μας έβαλε την ΟΝΕ. Αν δεν ήμασταν στην ΟΝΕ, θα ήμασταν Βολιβία».