Λίστα με τους πιο λαϊκιστές πολιτικούς στην παγκόσμια σκηνή δημοσίευσε το BBC, στην οποία συγκαταλέγεται και ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Στην κορυφή της λίστας του BBC φιγουράρουν:

- η Μαρίν Λεπέν, η νικήτρια του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία 

- ο εκκεντρικός επιχειρηματίας Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016

- ο επικεφαλής του ισπανικού Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας

- ο βρετανός επικεφαλής κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου, Νάιτζελ Φάρατζ

- ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

Γιατί, όμως, αναδεικνύονται οι παραπάνω πολιτικοί και για ποιο λόγο έχουν την υποστήριξη των ψηφοφόρων;

Σε αυτό προσπαθεί να απαντήσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC.

«Ο κόσμος δεν πιστεύει πια στους πολιτικούς, τους επαγγελματίες πολιτικούς. Πιστεύει ότι είναι όλοι ίδιοι, ότι είναι όλοι διεφθαρμένοι, ότι οι χώρες δεν πάνε καλά, η ανεργία είναι υψηλή, ότι έχουμε καταληφθεί από τους πρόσφυγες, που δεν είναι αλήθεια. Έτσι οδεύουν προς τα ψέματα. (Οι πολιτικοί) ψεύδονται, δεν έχουν οικονομικό πρόγραμμα», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Ο κ. Κουσνέρ τόνισε επίσης ότι αν ο υποψήφιος δεν πει ψέματα στην προεκλογική καμπάνια τότε δεν εκλέγεται, αλλά τόνισε ότι είναι εύκολο ο ψηφοφόρος να ακούσει τα ψέματα, αλλά στο τέλος ο χαμένος είναι εκείνος. 

«Παλιά εμείς στην Ευρώπη πιστεύαμε ότι βρισκόμασταν στην καρδιά του κόσμου, ήμασταν οι ιδεολόγοι και οι πλουσιότεροι αλλά αυτό δεν ισχύει πια λόγω της παγκοσμιοποίησης», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τους λαϊκιστές που πετυχαίνουν στην Ευρώπη, αλλά και για τις συνέπιες για τα ευρωπαϊκά ιδανικά, ο Κουσνέρ απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα όνειρο για τους Ευρωπαίους και μία πολιτική περιπέτεια, αλλά με την οικονομική κρίση αυτό το όνειρο έχει αλλάξει.

«Το πρόβλημα είναι στους ψηφοφόρους γιατί πολλοί εξ αυτών προτιμούν την αποχή», συμπλήρωσε ο γάλλος πρώην υπουργός, ωστόσο, τόνισε ότι η Μαρίν Λεπέν παρά την πρωτιά στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών δε θα ανέλθει στην ηγεσία της Γαλλίας, αλλά πρόσθεσε ότι «είναι μία έξυπνη πολιτικός».

Την ίδια στιγμή, προέβλεψε πως αν δεν υπάρχει μία σταθερή πολιτική ηγεσία η Ευρώπη θα καταρρεύσει.